Se bilderna på stjärnhimlen under årets meteorregn över Göteborg

Har du sett stjärnfall i veckan? Det vore inte konstigt. De senaste nätterna har varit några av årets stjärnfallstätaste eftersom meteorregnet Perseiderna har varit på besök.
– Vi såg en hel del, vissa var jättestarka. Vi njöt verkligen, säger Palle Dahlstedt som såg ljusshowen från hemmet på Brännö.

ANNONS
|

Den skarpögde har kunnat notera vita, snabba streck över himlen de senaste nätterna. Kanske har man önskat sig något, vilket traditionen kräver när man ser ett stjärnfall.

Men det handlar inte om riktiga stjärnfall, utan om meteorregnet Perseiderna. När kometen Swift-Tuttle drog förbi solen lämnade den ett dammstråk som jorden korsar varje år – ljusspelet uppstår när dammpartiklarna pulveriseras i jordens atmosfär.

Den bästa natten för att se Perseiderna har tyvärr redan kommit och gått. Natten mot torsdag ska ha varit optimal, och det var dessutom stjärnklart i Västra Götaland.

Någon som var ute och tittade på meteorregnet var Palle Dahlstedt, som under många år har spanat efter och fotograferat galaxer, nebulosor och fenomen som meteorregn.

ANNONS

Under onsdagskvällen och natten mot torsdag fick han och familjen en maxad naturupplevelse.

– Vi kom in efter en kvällstur med båten. Då hade vi ätit middag vid en sälkoloni och sen såg vi tumlare, bara utanför Brännö. Det var helt fantastiskt, berättar han.

Sedan var det dags för Perseiderna.

– Vi kom hem och la oss i solstolar och tittade upp mot himlen och såg en hel del. Vissa var jättestarka. Många var bara som väldigt korta blinkningar men några var långa och starka. Min son såg några som var riktigt långsamma och lämnade rökspår efter sig. Vi njöt verkligen.

Tipsen för att se ljusshowen

Men har man tur kan man fortfarande få sig en glimt av Perseiderna kommande nätter.

Då gäller det dock att man är på en relativt mörk plats, gärna på landsbygden så att inte stadsljuset tar över.

Man ska också titta på himlen när den är som mörkast, gärna mitt på natten från midnatt och några timmar framåt.

Det är också en god idé att hålla koll på väderleken. För att se något över huvud taget krävs det nämligen att det är stjärnklart.

Lyckades du fånga Perseiderna på bild? Skicka in den till nyheter@gp.se.

Fototips för att fånga Perseiderna på bild

Använd helst en vanlig kamera, inte mobilkameran.

Om du använder mobilen behöver du en som har lång exponering, alltså som släpper in ljus under flera sekunder när den fotograferar.

Ha kameran eller mobilkameran inställd på 5-15 sekunders exponering.

Använd stativ eller lägg/ställ ned kameran. Eftersom man fotograferar med lång exponering blir det lätt suddigt om man håller i den.

Använd gärna vidvinkelobjektiv för att få med så mycket av himlen som möjligt.

Perseiderna susar inte konstant över himlen. För att faktiskt fånga dem när de ”faller” bör man ställa in kameran så den fotograferar automatiskt flera gånger under en längre tid.

ANNONS