Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Arkivbild/Privat

Sara, 37, attackerades av vägpirater: "Livrädd"

Sara, 37, blev under en bilfärd till jobbet attackerad av vägpirater mellan hemmet i Floda och jobbet i Göteborg. Vägpiraterna hotade att preja henne av vägen. – Det var fruktansvärt! Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger Sara.

Klockan fyra på morgonen en dag i våras körde Sara från hemmet i Floda mot arbetet i Göteborg. Plötsligt ser hon i backspeglarna hur en bil hastigt kör mot henne.

– Det kommer en bil i jättehög hastighet och kastar sig framför mig. Bilen åker ut i vägrenen och slår på varningsblinkers, förklarar hon.

En annan bil stannar till vid den första och ur kliver två personer som börjar prata. Sara tänkte då att det kanske rörde sig om en punktering men anar snart oråd. Hon visste ännu inte att det rörde sig om vägpirater men tänkte att det, med tanke på den höga hastigheten, kanske rörde sig om personer som körde ikapp längs med motorvägen. 

– Jag blev lite orolig och tänkte att de kanske "racar". Jag ville inte hamna mitt i så jag försökte hålla mig undan, säger Sara som tog av mot en tunnel.

Vägpirater försökte preja hennes bil

I tunneln ser hon inte bilarna, men snart, när hon lämnar tunneln, så kommer de ikapp henne igen.

– De gjorde allt för att stanna mig, de försökte preja mig och allt möjligt, förklarar Sara.

– Den aggressiva föraren körde en svart bil och jag försökte göra allt för att inte bli påkörd eller krocka. Den andra bilen höll sig bakom och höll koll, det var inte så mycket bilar ute på vägen så tidigt på morgonen.

Skärrad plockar hon upp telefonen för att ringa 112. Frågorna och svaren från polisens larmoperatör förvånade henne oerhört, förklarar hon.

– Jag blev livrädd. Jag har ingen flashig bil och var ensam tjej samtidigt som ett par bilar jagar mig. Jag ringde 112 och ville ha en polisbil på plats med en gång men fick istället frågor om vi hade bråkat om någon parkeringsplats, säger Sara.

"Vad bra att du kom loss. Vi har inga bilar i närheten"

Till slut lyckades Sara, när hon kommit till gasklockan vid Gullbergsmotet i Göteborg, svänga av till en bensinmack. Först då slutade hennes förföljare jakten och körde vidare därifrån. Med hjärtat i halsgropen och polisen i luren förklarade hon läget men svaret från ledningsoperatören blev bra annorlunda gentemot vad hon tänkt sig.

– Jag fick bara svaret ”vad bra att du kom loss. Vi har inga bilar i närheten", säger Sara.

– Jag stod på bensinmacken vid gasklockan i Göteborg i minst 45 minuter innan jag vågade köra vidare. Det konstigaste var operatörens inställning. Jag försökte hålla mitt lugn under samtalet men jag var lika orolig att köra in i en vägg som för att de skulle lyckas preja mig av vägen. Att då få höra att polisen ändå inte tänkt eller kunde komma tycker jag är konstigt.

Tror attacken var planerad

Med lite distans till den skärrande upplevelsen tror hon inte att det var en slump att de två bilarna började jaga henne längs med motorvägen. Huvudskälet till det är att bilarna inte jagade henne genom tunneln utan upptog jakten först efter att hon kommit ut ur tunneln.

– Jag förstod att de samarbetade eftersom de samtalat en liten stund tidigare. Men det var först efteråt som jag förstod varför de inte jagade mig genom tunneln. Det var inte bara en slump utan oerhört genomtänkt, de väntade på ett offer. Det finns ju kameror i tunneln, säger Sara.

Lyckligtvis klarade hon sig undan förövarna, men hon säger samtidigt att hon sedan den dagen är mer på sin vakt än tidigare.

– Nu har man en helt annan tanke när man kör. I bilen kände jag mig tidigare alltid trygg men nu har jag ofta telefonen i högsta hugg, utifall att något skulle hända, säger Sara.

Polisen medveten om problemet

Polisen i region Väst är medveten om problematiken med vägpirater, men uppger att det är väldigt svårt att få stopp på gärningspersonerna.

– Jag kan inte uttala mig om det specifika fallet men har de försökt preja henne av vägen så är det brottsligt, säger Patrik Ahlbom gruppchef vid polisens regionledningscentral.

– Det jag kan säga rent generellt är att många ringer in och vi noterar att det finns en problematik. Vägpiraterna stannar ju inte på en och samma plats vilket gör det svårare att få fast dem. Sen måste vi även ha en person som blivit drabbad om vi nu lyckas gripa en vägpirat och det är inte heller helt enkelt att hitta alla gånger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.