Sakletaren Juni fastnade med fingret i en ring – fick oväntad hjälp

När femåriga Juni fastnade med fingret i en ring kunde ingen hjälpa henne komma loss. Varken läraren, mamma eller personalen på vårdcentralen lyckades få bort den. De fick till slut åka in till akuten – där de fick oväntad hjälp.
– De var verkligen räddarna i nöden, säger mamma Sabina.

ANNONS
|

Det var strax efter att Juni lämnades på förskolan som hon begett sig ut på skolgården på jakt efter skatter.

– Hon är ju en sakletare, det har hon alltid varit. Hon hittar alltifrån ekollon i skogen till stenar på skolgården. Det är såklart extra spännande om det glittrar, säger mamma Sabina Jarvinge.

Just den här dagen hittade Juni just det – en ring från ett kombinationslås som gått sönder låg på marken och glänste.

– Då var hon tvungen att prova den. Ringen passade ju bra på lillfingret men hon ville ha den på ringfingret, som mamma och pappa, säger Sabina Jarvinge.

ANNONS

Och där stannade den sedan kvar. Ringen gick inte att rubba. Junis lärare försökte först med såpa och vatten men insåg snart att det var förgäves. De ringde då till Sabina som fick komma och hämta.

Åkte till akuten

– Vi åkte först hem och jag tänkte att det här kan väl inte vara så svårt, tog fram avbitartången, kylde ner handen, men hur mycket jag än drog fick jag inte loss den, säger Sabina Jarvinge.

De beslutade sig för att åka till vårdcentralen där de i sin tur försökte trä en tråd runt ringen, utan att lyckas. De fick då rådet att åka vidare till akuten.

– Då förstod man stundens allvar.

Juni och Sabina Jarvinge fick åka både till vårdcentralen och akuten för att söka hjälp.
Juni och Sabina Jarvinge fick åka både till vårdcentralen och akuten för att söka hjälp. Bild: Privat

LÄS MER:Isabella, 11, hittade unika maneter i badsjö

Började få lite panik

Samtidigt som de skickades vidare blev fingret bara större och större och ondare och ondare.

– Jag kände ju att hon började få lite panik över att vi inte fick bort den. Jag ville inte att hon skulle behöva känna den där hemska känslan av att ha något fast på kroppen som man inte kan få bort. Men hon tog det med gott mod och var superduktig, säger Sabina Jarvinge.

Väl på akuten var det många som ville ge ringen ett försök, såpa, tråd och en speciell apparat för att såga smycken togs fram. Den rådde däremot inte på ringen som Juni hittat. Den var alltför tjock.

ANNONS

Då hade ringen suttit fast i närmare fyra timmar. Då kom hjälpen.

Sågade på tre olika ställen

Efter att personalen gått bet ringde de helt enkelt räddningstjänsten. Christer Hedén, styrkeledare på räddningstjänsten Storgöteborg ledde insatsen tillsammans med tre kollegor.

– Man behöver ett speciellt verktyg för sånt här. Det är inte ofta vi behöver använda det men det händer, säger Christer Hedén.

När brandmännen mötte upp Sabina Jarvinge och Juni började de direkt förbereda för att såga loss ringen. En ganska komplicerad procedur som tog närmare en kvart. Alla fyra brandmän behövdes för att genomföra insatsen. En höll ett plastskydd mot gnistor från själva sågningen, en annan spolade med vatten för att kyla handen mot värmeutvecklingen och en tredje höll i Junis hand medan brandmannen Greger Eriksson sågade.

– Det svåraste är att pilla in ett skydd mellan ringen och fingret innan man ska skära av den. Det svider när det är så tajt så vi fick jobba med två typer av skydd, och hon blev lite ledsen, men var jättestark och modig, säger Christer Hedén.

För att inte behöva vrida eller bända ringen sågades den itu på tre ställen. När en väl lossnade var lättnaden enorm.

Brandmännen från Mölndals brandstation ryckte ut och hjälpte Juni. Här syns Anders Wassberg, Erik Larsson, Christer Hedén och Greger Eriksson. Även brandmannen Fredrik Olofsson deltog men syns inte på bilden.
Brandmännen från Mölndals brandstation ryckte ut och hjälpte Juni. Här syns Anders Wassberg, Erik Larsson, Christer Hedén och Greger Eriksson. Även brandmannen Fredrik Olofsson deltog men syns inte på bilden. Bild: Räddningstänsten Storgöteborg

LÄS MER:Katten Sixten räddad ur rör – av snickare med asfaltkapare

Sakletar för fullt igen

– De var verkligen räddarna i nöden. Deras trygghet och samarbete var så himla fint. Efteråt blev vi ompysslade och fick med oss ringen hem, säger Sabina Jarvinge.

ANNONS

Dagen efter mådde familjen bra trots dramat. Juni kom hem med en ny påse med skatter och har placerat den itusågade ringen på ett särskilt ställe i lekrummet.

– Vi firade med lite pizza och film igår. Nu är hon igång med sakletandet igen. Hon brukar göra små installationer, limma och måla det hon hittar och sen ställa upp allt som små konstverk, säger Sabina Jarvinge

De passade också på att tacka teamet på räddningstjänsten för hjälpen.

– De är riktiga hjältar.

Christer Hedén menar att även om det var en relativt liten insats är det samtidigt just detta de finns till för.

– Det är ju det här vi gör, vi finns till för att hjälpa alla när de behöver det. Sen så är det jättekul att hon skrivit ett så fint tack till oss.

ANNONS