Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På Volvos museum står världens största Legobil som är en Volvo XC90. Bilen är byggd av 201 076 stycken Legobitar. På plats kan man se en film om hur det gick till när bilen byggdes. Bild: Volvo Museum
På Volvos museum står världens största Legobil som är en Volvo XC90. Bilen är byggd av 201 076 stycken Legobitar. På plats kan man se en film om hur det gick till när bilen byggdes. Bild: Volvo Museum

Saker att göra i påsk för barn och vuxna

Under påskdagarna finns mycket kul att göra i och runt Göteborg. Många av aktiviteterna passar både vuxna och barn. Som att titta på världens största Legobil, gå på påskmarknad eller gå på en vandring i stan och höra om läskiga rånmördare och den 10-åriga mästertjuven.

Under påsken och lovet finns det roliga saker att göra i Göteborg. Man kan bland annat gå en kriminalhistorisk stadsvandring, gå på påskäggsjakt, se Volvos allra första bil och gå på loppmarknad.

Nedan tipsar GP om nio saker att göra under påsken för vuxna och barn.

Bild: NICKLAS HOLMBERG
Bild: NICKLAS HOLMBERG

Bagageluckeloppis i Slottsskogen

På påskafton och påskdagen mellan klockan 11 och 15, är det loppis på Dalens grusplaner vid Slottsskogsvallen.
Närmare 200 utställare brukar vara på plats för att bland annat sälja porslin, keramik, lampor, leksaker, vintageplagg, barnkläder, saker till båten och mindre möbler.

Under påskdagarna finns det saker för barnen att göra gratis, som till exempel att bli ansiktsmålade och hoppa hoppborg.
Blir man hungrig av allt handlande säljs bland annat korv, hamburgare och glass på plats.
Arkivbild.
Bild: Mia Höglund
Bild: Mia Höglund

Kriminalhistorisk stadsvandring

Vid två tillfällen på påskafton kan man följa med på en kriminalhistorisk stadsvandring i Haga om brott och straff på 1800-talet.
Man får höra om luderkupor, rånmördare, liderliga kvinnspersoner, straffångar, änglamakerskor och om den kvinnliga styckmörderskan.
Vandringen pågår i cirka två timmar.
Biljetterna kostar 220 kronor.

På påskdagen går det en vandring över Skansberget för barn mellan 7 och 15 år. Då får man bland annat höra om pojken som skickades på uppfostringsanstalt, barnen som kastade sten på polisen, den 10-åriga mästertjuven och om fästningsfångarna på Skansen Krona.
Biljetterna kostar 70 kronor för de mellan 7 och 15 år, 150 kronor för de över 16 år.

På annandagen går en vandring i Västra Nordstan där Göteborgs första avrättningsplats låg. Här får man höra om skarprättare, flåbusar, fish-slapping, polismördare, dynamitarder, falska dödsannonser och om huvudet som flöt i hamnen. Biljettpris: 220 kronor.

Arrangör är Crime Walks och på deras hemsida förköper man biljetterna.
Guiderna jobbar till vardags som kriminolog, rättspsykolog och pedagog. Arkivbild.
Bild: Will Rose
Bild: Will Rose

Tjolöholms slott, Fjärås

På slottet är det en hel del aktiviteter under påskveckan.

Man kan bland annat åka häst och vagn, gå på kaninhopptävling, få ansiktet målat, få lära sig varför vi har påskris hemma och varför haren kommer med ägg, och få följa med på dramatiserade barnvisningar på slottet. Alla aktiviteterna är inte alla dagar, se detaljerad information på deras hemsida.

Varje dag mellan den 11 och 18 april kan man gå på påskäggsjakt. Påskharen har gömt påskägg i Tjolöholms skogar och de kan man hitta med hjälp av en karta. När man kommit i mål möter påskharen upp.
Blir man hungrig finns kafé och restaurang på slottet.

Se hemsidan för aktiviteternas priser.
Bild: Ann-Marie Axelsson
Bild: Ann-Marie Axelsson

Bohus fästning, Fästningsholmen Kungälv

På påskafton mellan klockan 12 och 18 är det påskmarknad på borggården.
Bland annat kan man se Bohus Elfsborghs Caroliner som är på plats med soldater och hästar. Jan Bjerger spelar Björneborgarnas marsch på trumpet, det blir underhållning av trollkarlen Martin Bröns och ponnyridning. Påskharen kommer också att vara på plats för att bjuda på godis.

Cirka 50 utställare kommer att vara på plats och sälja till exempel tunnbröd, renkorv, äppelmust, marmelader, fudge, chokladpraliner och keramik, ljus, smycken trädgårdsdekorationer och smörknivar.
Blir man hungrig säljs det till exempel våfflor och hamburgare.

Entrén kostar 60 kronor för vuxna och 30 kronor för barn mellan 3-17 år. Arkivbild.
Bild: JESSICA GOW
Bild: JESSICA GOW

Nääs fabriker, Spinnerivägen Nääs Fabriker 1 Tollered

Under påskdagarna kan man åka till Nääs för att få lite påskstämning och man behöver inte bo på hotellet för att deltaga i aktiviteterna.

På skärtorsdagen och långfredagen kan alla pyssla i pysselverkstaden mellan klockan 10 och 15. Vuxna som barn kan bland annat teckna, skapa figurer med piprensare, och pärla smycken till exempel.

Påskharen kommer vara där och måla ägg och påskkort. För de barn som vill göra egna påskkort finns det möjlighet till det. Färgpennor och påskkort finns redan där.

Vill man vara utomhus kan man deltaga i ett påskquiz i deras app, barnen kan leka på naturlekplatsen och alla kan fika vid picknickborden vid sjön.
Arkivbild.
Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

Volvo museum, Arendals Skans

För de som gillar bilar och framför allt Volvobilar kan det vara kul att besöka Volvo museum. Där får man följa med från Volvos start 1927 till i dag.
I deras samlingar finns ett hundratal objekt som personbilar, bussar, lastbilar, båtmotorer, flygplansmotorer, och en Volvohusvagn som tillverkades bara i 53 exemplar.

Bland annat finns där en gammal polisbil från 70-talet, en gammal brandbil som man kan få klättra i, Volvos allra första bil, en utställning om 850-serien och P1800, där en av dem körts av den gamla Bond-skådisen Roger Moore.

De har öppet alla påskdagar utom långfredag.
För inträde och öppettider se deras hemsida.
Arkivbild.
Bild: Måns Langhjelm
Bild: Måns Langhjelm

Grilla utomhus

Blir det fint väder i påsk, varför inte ta med mat för att äta den utomhus.
Runt om i Göteborg finns många platser där man kan grilla korv, pinnbröd, marshmallows eller annat gott.

De finns på badplatser
, sjöar, parker och i naturreservat som:
Hästeviksbadet, Sillviksbadet, Torslanda-Röd, Ruddalen, Askimsbadet, Sandsjöbacka, Sisjöns badplats, Hisingsparken, Hökälla, Bergsjöbadet, Mölnesjöbadet, Trindemossen och vid Surtesjöbadet.

På en del platser finns det ved, men för att vara helt säker på att man får sin korv grillad – ta med egen ved.
Arkivbild.
Bild: Emma Palm
Bild: Emma Palm

Kättilsröds 4H, Västra Tuvevägen 100

Här kan man på egen hand gå runt och titta på djuren och arbetet på en traditionell bondgård.
På gården finns kor, grisar, getter, får, hästar, kaniner, höns och ankor. Som besökare får man inte gå in i hagarna eller mata djuren.
I trädgården finns picknickbord att sitta och äta medhavd mat vid om man vill.
Under påskveckan har de öppet måndag till torsdag mellan klockan 8 och 17, och fredag till måndag (annandagen) mellan klockan 9 och 16.

Det kostar inget att besöka gården.
Bild: MAJA SUSLIN / TT
Bild: MAJA SUSLIN / TT

Jubileumsparken

För de unga finns mycket att göra i Jubileumsparken under påsklovet.
Och allt är gratis.

Den 13 april kan man prova på att fiska med sportfiskarna vid seglingsbryggan på Kvillepiren mellan klockan 10 och 14. Fiskespön och flytvästar finns att låna.
Mellan klockan 11 och 14 kan man påskpyssla genom att bland annat måla ägg.

Den 14 april mellan klockan 11 och 12, och klockan 13 och 14 kan man experimentera med provrör och sånt som finns i skafferiet. Det måste man föranmäla sig till. Arkivbild.

LÄS OCKSÅ: Här finns det grillplatser i Göteborgsområdet

LÄS OCKSÅ: Här kan både barn och vuxna äta på restaurang

LÄS OCKSÅ: Viktor Skatt guidar dig till Göteborgs bästa kebabpizza

LÄS OCKSÅ: Guide: Göteborgs bästa kebab

LÄS OCKSÅ: Här är Göteborgs bästa pizza

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.