Sahlgrenskas beslut: Ställer in planerad vård

När smittspridningen skenar tvingas Sahlgrenskas universitetssjukhus ställa in planerad vård. Det gäller vård som inte bedöms akut eller livsnödvändig.
– Det kommer bli ett par svåra veckor framåt, säger chefläkare Per Karlsson.

ANNONS
|

Sahlgrenska universitetssjukhusets ledning bestämmer sig för att ställa in planerad vård. Det grundar sig på att antalet patienter med covid-19 och influensa växer.

LÄS MER:Fortsatt snabb ökning av covid-19-patienter på sjukhus i Västra Götaland

Många patienter behöver slutenvård och sedan förra veckan ska antalet covidpatienter fördubblats, säger Per Karlsson, förste chefläkare vid Sahlgrenska, till DN.

– Regionen har gått upp i stabsläge, men man ska inte överdriva det hela. Kan vi fokusera på rätt saker så kommer vi att klara det här. Men det är rejält ansträngt, särskilt på många avdelningar inom slutenvården, säger Per Karlsson.

För tillfället lägger inte sjukhuset in patienter som kan vänta ”några veckor”, men genomför viss annan vård, till exempel canceroperationer som inte kan vänta.

ANNONS

– Det kan vara plastikkirurgiska åtgärder eller årskontroller inom mottagningsverksamhet som kommer skjutas fram. Om det inte är akut, säger Per Karlsson.

Över 100 covidpatienter på sjukhuset

I samma veva som smittan ökar och fler patienter läggs in, är universitetssjukhuset flera man kort i sin personalstyrka. Det beror på att de tar hand om sjuka barn, är i familjekarantän eller själva har blivit sjuka.

– Det är högre frånvaro än vad det brukar vara, samtidigt som vi har ett högre inflöde av smittade, säger Per Karlsson.

För tillfället ligger 114 covidpatienter på Sahlgrenska och beroende på hur läget utvecklas kommer de ta nya beslut varje vecka, om bland annat den inställda vården.

– Det kommer bli ett par svåra veckor framåt. Vi är inte glada för det här och hoppas inte det varar, säger Per Karlsson.

LÄS MER:Kraftig ökning av covid-19 i Sverige

LÄS MER:Fler coronafall i EM-truppen – nya test avgör

LÄS MER:Experternas varning – lita inte på snabbtester

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS