Nu larmar Sahlgrenska om att bristen på blod är akut.
Nu larmar Sahlgrenska om att bristen på blod är akut. Bild: Jonas Lindstedt

Sahlgrenska vädjar – behöver blod före jul

Blodbristen är akut och lagren måste fyllas på till jul- och nyårshelgen. Nu vädjar sjukhusen om fler blodgivare.
– Det är oroande låga nivåer just nu, säger Lena Lyxe, överläkare på GeBlod på Sahlgrenska.

ANNONS
|

En vanlig månad under pandemin har ungefär 2 500 människor lämnat blod till sjukhusen i Göteborgs blodlager. I oktober månad har endast 1 990 blodgivare lämnat blod, uppger Sahlgrenska.

Nu larmar sjukhuset om att blodbristen är akut och lagren måste fyllas på inför kommande högtidshelger. Blodet används till exempel vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar.

– Det är oroande låga nivåer just nu. Vi behöver fylla på blodlagret och det gäller främst de stora blodgrupperna A och 0. Vi är helt beroende av att friska blodgivare fortsätter ge blod inför jul och nyår med flera röda dagar, säger Lena Lyxe, överläkare på GeBlod på Sahlgrenska.

ANNONS

LÄS MER:Här är hunden och katten som räddar liv på Blå stjärnan

I dag saknas uppemot 400 enheter blod.

– Men ingen patient ska vara orolig, vi har så vi klarar patientvården. Vi vill alltid ha säkerhetsmarginaler och ligga steget före, säger Lena Lyxe.

Många avbokar blodgivartid under pandemin

Lena Lyxe säger att upplevelsen är att många blodgivare ringt och avbokat sin tid på sistone.

– Det beror bland annat på att fler är uppmärksamma på förkylningssymptom och då ska man inte ge blod. Men också att de skärpta råden om att stanna hemma och att inte vistas i köpcentrum eller andra allmänna platser gör att man drar sig för att besöka blodcentralerna i Nordstan och på Frölunda Torg.

Kan alla lämna blod?

– Man ska vara frisk och över 18 år. Alla blodgrupper behövs naturligtvis, men det vi behöver främst nu är godkända givare. Vi behöver alltid nya blodgivare, men man får inte alltid lämna blod första gången eftersom det ska tas tester och dylikt. Är allt okej får man en kallelse för blodgivning, en process som tar sex veckor ungefär.

LÄS MER:Akut blodbrist på Sahlgrenska – operationer kan påverkas

3 000 blodpåsar behövs innan jul

I Göteborgsregionen krävs uppskattningsvis runt 3 000 blodpåsar innan jul. En blodgivare ger en påse blod och enligt Lena Lyxe kan en blodgivning rädda tre liv.

– Vi vill uppmana alla som är friska och som kan ge blod att ringa någon av blodgivningsenheterna i Nordstan eller Frölunda torg och boka in en tid. På blodmobilen fungerar fortfarande drop-in, säger Lena Lyxe, och har en sista hälsning.

ANNONS

– Vi vill verkligen rikta ett stort tack till alla våra godhjärtade blodgivare som i ur och skur ställer upp och hjälper sina medmänniskor och räddar liv.

ANNONS