Sahlgrenska stänger operationssalar – personalen blir mystiskt sjuk

Sahlgrenska tvingas stänga och flytta operationssalar där bland annat öppna hjärtoperationer äger rum. Lokalerna orsakar nämligen andningsproblem, torra ögon och huvudvärk hos personalen. Men det finns ett problem: ingen vet vad som gör folk sjuka.

ANNONS
|

Problemen uppstod redan för tio år sedan. Misstanken om att den aktuella byggnaden gjorde personalen sjuk ledde till att man bland annat gjorde om golven, vilket verkade hjälpa.

Men förra sommaren började personalen bli sjuk igen. Ännu en gång förknippades det med det 30 år gamla huset, så kallad byggnadsrelaterad ohälsa. Det har rapporterats åkommor som andningssvårigheter, torra ögon, huvudvärk och astma. Av cirka 90 personer som arbetar på platsen har 30 rapporterat ohälsa vid 200 tillfällen på drygt ett år.

Sedan dess har flera utredningar gjorts.

– Det som är olyckligt denna gång är att så här långt har man inte lyckats påvisa någonting. Det finns ingen tydlig orsak i nuläget, säger Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör.

ANNONS
Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör.
Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör. Bild: Catharina Fyrberg

Därför måste man hösten 2020 stänga operationssalar och förflytta verksamheten, något som även Dagens Medicin har skrivit om.

Det handlar om sex salar där det genomförs ungefär 1 800 operationer varje år: öppna hjärtoperationer, lungoperationer, kärloperationer samt hjärt- och lungtransplantationer. Det är Arbetsmiljöverket som har fattat beslutet att Sahlgrenska inte kan fortsätta bedriva verksamhet på platsen, och har hotat med vite om fem miljoner kronor om man inte flyttar senast nästa höst.

En liknande situation uppstod i en av Sahlgrenskas andra byggnader som stod färdig 2009. Personalen drabbades av astmabesvär, rinnande ögon, näsblod, huvudvärk och onormal trötthet. Då kunde man härleda problemen till gaser som steg från lim och spackel under golvet, i kombination med fuktskador.

LÄS MER:Så många miljoner får skattebetalarna tillbaka – för giftiga Sahlgrenska-huset

Ingen risk för patienterna

På sjukhuset har man nu inlett ett arbete för att hitta alternativa lokaler till nästa höst.

Varför väntar man ett år om folk blir sjuka av att jobba på den här platsen?

– Vi är naturligtvis olyckliga över att folk inte mår bra på sitt arbete. De här besvären går för de allra flesta över när man inte är i miljön och vi liksom, antar jag, Arbetsmiljöverket har vägt in vad som är möjligt tidsmässigt. Ur arbetsmiljöperspektiv vill vi undvika att flytta till något som blir sämre, säger Göran Matejka.

ANNONS

Det genomförs bland annat öppna hjärtoperationer här. Finns det någon risk för patienterna?

– Nej, det kan man inte förvänta sig. Det är inte alla i personalen som drabbas och det krävs en viss exponeringstid. Patienter vistas här bara några timmar i typfallet. Hade det varit minsta misstanke om att de påverkas hade vi varit i en helt annan situation.

Exakt var operationerna ska genomföras i framtiden är ännu oklart. Det krävs större salar än vid andra operationer då hjärt- och lungmaskiner ska få plats och förmodligen kommer någon annan verksamhet behöva flytta för att bereda plats.

– Vi kommer att lösa det här på ett bra sätt, eftersom det inte är aktuellt att upphöra med den här verksamheten. Det är regionens enda verksamhet för den här typen av operationer och transplantationerna är dessutom ett rikssjukvårdsuppdrag, vi är en av två utförare i Sverige, säger Göran Matejka.

ANNONS