Trycket på intensivvården är hårt under coronapandemin. Ett 50-tal covid-19-patienter vårdas just nu med intensivvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset, och omkring 100 totalt i regionen.
Trycket på intensivvården är hårt under coronapandemin. Ett 50-tal covid-19-patienter vårdas just nu med intensivvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset, och omkring 100 totalt i regionen. Bild: Nicklas Elmrin

Sahlgrenska-läkarna vädjar om stöd: "Många känner sig väldigt uppgivna"

Västra Götalands läkarförening ser ingen hållbarhet för personalen på Sahlgrenskas anestesi- och intensivvårdskliniker. Nu vädjar de om hjälp och uppskattning som är annan än ord – men från politiskt håll ses det delvis som svårt.
– Vi vill att de som kan ska fatta beslut där de faktiskt tar ansvar, säger Ingrid Stubelius, vice ordförande i föreningen, sektion SU.

ANNONS
|

Runt om i Västra Götaland har intensivvårdskapaciteten skalats upp under den pågående coronapandemin, och läget för personalen har blivit ansträngt. Det vittnas om såväl långa övertidspass som ett fysiskt och psykiskt påfrestande arbete.

Nu går Västra Götalands läkarförening ut och berättar om det ansträngda läget på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU).

– Vi upplever inte någon minskning utan trycket på intensivvården är jättehögt. Jag får signaler från våra medlemmar att man sliter och verkligen är trötta nu, säger Ingrid Stubelius, vice ordförande i Västra Götalands läkarförening sektion SU.

LÄS MER:De är hjältarna på IVA – sjukvårdens sista utpost

Vill se konkreta åtgärder

Föreningen vädjar till såväl regionpolitiker som SU:s ledning om konkreta åtgärder.

– Vi vill att de som kan ska fatta beslut där de faktiskt tar ansvar för situationen inom sjukvården. Att de ser till så att man får ordentligt med återhämtning, men också ger skälig ersättning till de medarbetarna som sliter med de här patienterna. Det finns ju olika typer av förstärkningsavtal som garanterar både ersättning och återhämtning. Där tycker vi att VGR hade kunnat visa framfötterna.

ANNONS

Det pratas mycket om hållbarhet och att pandemin kan dra ut på tiden. Hur hållbar är situationen som den är nu?

– Just nu ser vi inte att det finns några verktyg för att arbeta på ett hållbart sätt, utan det handlar egentligen om brandsläckning i våra scheman. Samtidigt har man redan nu, på många sjukhustomter, arbetat i princip på toppen av sin kapacitet i många veckor. Så det här är åtgärder som man behöver få på plats snabbt såklart.

Flera ansvariga har hyllat sjukvårdspersonalen som arbetar hårt under den pågående pandemin. Men Västra Götalands läkarförening vill se mer.

– Vi får massor av uppskattning i ord, men man behöver visa det på ett annat sätt också. Det finns inget som kan ersätta tiden vi nu är ifrån våra barn och familjer, så det är klart att många känner sig väldigt uppgivna över att inte känna att de får uppskattning i annan form än ord och eloger.

LÄS MER:Rekordlång vårdkö väntar efter coronapandemin

Inget avtal aktiverat

För tre veckor sedan kunde GP berätta att ledningen på SU önskat att det så kallade krislägesavtalet skulle aktiveras för intensivvårdspersonalen. Det skulle bland annat innebära dubbel lön för personalen och möjlighet för arbetsgivaren att begära mer arbetstid.

En formell begäran om att ett sådant avtal ska aktiveras behöver dock komma från regionen till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Men Västra Götalandsregionen har hittills inte velat aktivera det, eller någon annan typ av förstärkningsavtal.

ANNONS

I stället berättar Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, att man ser över möjligheten att betala ut mer övertidsersättning under pandemin. Någon sådan lösning är dock heller inte på plats, men möjlig.

– Det pågår diskussioner mellan sjukhusens ledningar och personalorganisationer, och det vill inte jag ge mig in i. Det är uteslutet att jag ska förhandla löner i media, säger han.

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.
Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande. Bild: Mia Höglund

"Kan inte trolla"

Frågan om personalens återhämtning menar han är mer svårlöst.

– Det gäller att få fram mer personal, men man kan inte trolla fram personal som inte finns. Då gäller det att disponera de styrkor som vi har.

Han fortsätter:

– Naturligtvis förstår alla att folk inte kan jobba hur mycket som helst om de inte får återhämtning. Men det måste också ställas mot att det är en resurs som det inte finns att fylla på med. Det står inte hundra IVA-läkare sysslolösa och väntar på att få telefonsamtal.

LÄS MER:Regeringen vill ge anställda skattelättnader under krisen

Även om Sahlgrenska-läkarna inte upplever någon hållbarhet i situationen just nu, menar Johnny Magnusson att det kommer bli svårt att underlätta belastningen på fler sätt än vad som redan görs.

– Vi ska naturligtvis göra allt som går för att personalen ska få en rimlig återhämtning. Men vi styr inte över pandemin, det är inte vi som lägger in patienter utan det är verkligheten som gör det. Det här blir ett test på om svensk sjukvård klarar av det eller inte.

ANNONS

Diskussioner pågår

Marina Olsson, HR-direktör i Västra Götalandsregionen, medger att läget för personalen är tufft.

– Jag förstår att de befinner sig i en väldigt tuff situation både vad gäller arbetstid, där jag uppfattat det som viktigast med återhämtningen, och sedan hur det ersätts. Därför görs mycket arbete med planering, att lägga scheman och hur man stärker upp med extra personal, säger hon och fortsätter:

– Många av specialistläkarna har till exempel avtalat bort övertidsersättning, men gör nu väldigt mycket mer övertid än normalt. Där har vi rekommenderat alla förvaltningschefer att se över det.

Du säger att ni arbetar med det. Kommer något att märkas i praktiken för personalen?

– I praktiken handlar det om att det ser olika ut i regionen. De lokala cheferna jobbar med frågan hela tiden vad för stöd som kan ges. Sedan samordnar vi i regionen och har en dialog.

Personalen pratar om att de vill se uppskattning på andra sätt än med ord. Kommer de att få det?

– Vi har dialog med de fackliga organisationerna. Jag vill inte föregripa sådana diskussioner, utan vi hanterar det tillsammans med dem.

LÄS MER:Vårdpersonal demonstrerade – gick hem till Johnny Magnusson (M)

LÄS MER:Göteborgarnas avloppsvatten avslöjar kraftig ökning av coronavirus

ANNONS