Efter att ha anmält den bristfälliga vården av makens hjärnblödning till Diskrimineringsombudsmannen, DO, ställs nu Sahlgrenska inför rätta vid Göteborgs tingsrätt.
Efter att ha anmält den bristfälliga vården av makens hjärnblödning till Diskrimineringsombudsmannen, DO, ställs nu Sahlgrenska inför rätta vid Göteborgs tingsrätt. Bild: Petter Trens

Sahlgrenska i rätten för bristfällig vård efter "kulturell svimning"

Mannen klassades som ett fall av "kulturell svimning" – i själva verket hade han drabbats av en hjärnblödning. Nu dras Sahlgrenska inför rätta av DO som tror att mannen kunde ha fått bättre vård om han hade haft ljus hy.
– Det är en lättnad att min mans fall äntligen ska prövas rättsligt, säger mannens hustru.

ANNONS
|

Universitetssjukhusets advokater avfärdar den kommande rättegången med att mannen nu är avliden och ändå inte kan få skadestånd om Diskrimineringsombudsmannen, DO, skulle vinna. Detta eftersom sådan ersättning ändå inte kan ärvas. Men för mannens familj har den rättsliga prövningen aldrig handlat om pengar.

– Vi har aldrig varit intresserade av något skadestånd. Sahlgrenska behöver säkerställa att deras personal inte har förutfattade meningar, varken om kön eller olika kulturer. Därför vill vi ha saken prövad, säger mannens hustru.

Skadades på fotbollsmatch

LÄS MER:Hennes mans hjärnblödning kallades ”kulturell svimning”

LÄS MER:"Varenda en som jobbar inom ambulansen vet vad kulturell svimning är"

Det var november 2017 som mannen, en läkare i 30-årsåldern, drabbades av hjärnblödning efter att ha skadat huvudet på en fotbollsmatch. Dagen därpå förvärrades huvudvärken och hustrun tvingades ringa 112. Ambulanssjuksköterskan uppfattade inte mannens pågående hjärnblödning och beskriver istället i journalen att mannen "ligger ner och spelar medvetslös" och att det kan handla om ett fall av "kulturell svimning". Ett begrepp som ambulanssjuksköterskan i en tidigare artikel i GP förklarat så här:

ANNONS

– Varenda en som har jobbat inom ambulanssjukvården i Göteborg vet vad det är för någonting. Men i det här fallet hade mannen en hjärnblödning som jag misstolkade och att diskutera uttrycket mot den bakgrunden känns så totalt fel. Men har du inte sett filmer med kvinnor i grupp som lägger handen på pannan och bara svimmar? Eller flickvänner som plötsligt spelar medvetslösa när pojkvänner gör slut? Det är en kulturell svimning.

Allvarlig kritik från Ivo

Enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, bidrog formuleringarna till att vården av mannen nedprioriterades på akuten och att rätt diagnos och adekvat vård fördröjdes. Mannen blev förlamad och vårdades med svåra hjärnskador i månader på Sahlgrenska sjukhuset.

LÄS MER:"Kulturell svimning" kan vara diskriminering – Sahlgrenska stäms av DO

I slutet av augusti förra året avled han hemma i bostaden i sviterna av hjärnskadan. Samtidigt blev Ivo:s granskning klar där myndigheten riktade allvarlig kritik mot Sahlgrenska för flera brister.

Granskningen åberopas nu som en del av DO:s bevisning i det kommande tvistemålet. Men enligt sjukhusets jurister är den att betrakta som ovidkommande i bevissammanhang. Dessutom bedöms den vara är en partsinlaga för den nu döda mannens hustru.

"Oavsett vilket uppfattar Regionen det som ostridigt att IVO har lagt (hustruns namn red anm) uppgifter till grund för sitt beslut, utan att göra någon bevisvärdering." skriver advokaterna i ett yttrande daterat den 5 maj.

ANNONS

I samma yttrande är slutsatsen att "IVO:s beslut inte kan ligga till grund för ett domstolsavgörande. Det är inte heller syftet med IVO:s tillsynsverksamhet och inte så IVO:s beslut är avsedda att användas."

Maken drabbades av en massiv hjärnblödning – men han symtom tog inte på allvar. Nu hoppas hustrun att maken får upprättelse i den kommande rättegången där fallet drivs av DO.
Maken drabbades av en massiv hjärnblödning – men han symtom tog inte på allvar. Nu hoppas hustrun att maken får upprättelse i den kommande rättegången där fallet drivs av DO. Bild: Petter Trens

En slutsats som varken delas av DO eller mannens familj.

– Ivo är en myndighet som granskar våra vårdinrättningar och om vi inte kan lita på Ivo:s granskningar, vem har vi då att anmäla brister i sjukvården till? Att företrädare för ett universitetssjukhus som Sahlgrenska kan påstå att jag skulle ha en sådan makt och så stark påverkan på en statlig myndighet är häpnadsväckande, säger hustrun.

Ingen förlikning

Nu blir mannens vårdskada ett fall för tingsrätten i Göteborg i ett tvistemål mellan DO och Sahlgrenskas huvudman, Västra Götalandsregionen. Tisdagen den 12 maj hölls en muntlig förberedelse i tingsrätten under ledning av Lisbet Boberg, rådman vid tingsrätten i Göteborg..

– I det här målet finns inget intresse från parterna att komma överens och då finns det bara en väg för domstolen att gå, säger hon.

Rättegången är planerad att vara under fyra dagar i månadsskiftet januari/februari 2021.

ANNONS