S vill satsa budgetmiljoner på bättre arbetsvillkor

Socialdemokraterna i Göteborg vill i sin nästa budget göra miljonsatsningar på de kommunanställda som har allra sämst löner och som jobbar natt.
– Röstar man på oss så kommer vi att kriga för detta, säger kommunalrådet Jonas Attenius (S).

ANNONS
|

På fredagen presenterade Socialdemokraterna tre satsningar inför den kommande budgeten som ska leda till bättre villkor för personal inom Göteborgs stad.

Det handlar dels om att man går in med drygt 37 miljoner kronor för att sänka heltidsmåttet för nattarbetare.

I dag motsvarar heltid inom kommunen 36 timmar och 20 minuter i veckan.

Socialdemokraterna vill dra ner det till 33 timmar i veckan, senast under 2019.

– Det här är en viktig fråga. Alla vet att nattarbete generellt inte är bra, framförallt inte i längden. Kan vi göra detta så får vi till en bra arbetstidsåtgärd som minskar belastningen, och ger mer tid för återhämtningen, säger Jonas Attenius (S), kommunalråd med ansvar för personalfrågor.

ANNONS

Vill minska nattarbetet

En annan satsning handlar om att arbetsgivaren ska stå för arbetskläderna inom kommunala yrken.

För det ändamålet vill man avsätta drygt tre miljoner kronor.

– Jag kommer från byggbranschen, som är ett mansdominerat yrke, där är det ingen fråga om vem som står för arbetskläderna, säger Jonas Attenius och fortsätter:

– Det finns några yrken kvar som inte har det ännu, exempelvis stödassistenter på boenden. Vi tänker att den här satsningen kommer att täppa igen det sista hålet.

"För dem som är absolut sämst betalda"

Den tredje och sista punkten handlar om 20 miljoner kronor som ska gå till lönelyft för de som har den absolut lägsta medianlönen.

– Detta ska gå till all den personal inom Göteborgs stad som har förbaskat låg medianinkomst. Det är för dem som är absolut sämst betalda i staden, säger Jonas Attenius.

Exakt vilka som får lönehöjningar är parternas sak att avgöra, förklarar han.

Allt kan ändras efter valet

Satsningarna kommer att ingå i det budgetförslag man lägger i kommunfullmäktige i juni.

Sommarens budgetomröstning kommer dock att vara mindre viktig jämför med andra budgetomröstningar eftersom det är valår.

I november tar nämligen nästa styrande majoritet beslut om den ekonomiska strategin för 2019.

– Det är speciellt under ett valår. Inget parti kan ge ett exakt löfte om någonting efter den 9 september, säger Jonas Attenius.

ANNONS

Varför ska man då ta det här förslaget seriöst?

– Det här handlar om profilfrågor för mig som socialdemokrat, det ligger i vårt dna. Röstar man på oss så kommer vi att kriga för detta, och jag kommer att kämpa med näbbar och klor för de här frågorna.

Moderaterna kritiska till satsningarna

Kommunalrådet Axel Josefson (M) är kritisk mot satsningarna.

– Det är symbolpolitik från Socialdemokraternas sida, säger han.

Han menar att lönesättning inte är någonting som politiken ska lägga sig i.

– Jag tycker det är fel väg att gå. Jag har inget emot låglönesatsningar, det är självklart att man ska ha en bra lön. Men det är parterna som sätter lönerna, och ingenting som vi i politiken ska vara med och definiera, säger Axel Josefson.

Inte heller tror han på att en sänkning av nattarbetet är rätt väg att gå.

– Vi har en större utmaning i framtiden, där allt färre ska försörja allt fler. Då måste vi får fler att jobba, inte gå in och sänka arbetstiden. Det kommer inte att gynna utvecklingen, säger Axel Josefson.

ANNONS