Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Så vill politikerna säkra valet

Fler lokaler för förtidsröstning, oberoende valobservatörer och motverka familjeröstning. Det vill politikerna i Göteborg få till för att säkra att höstens val går rätt till.
– Vid tidigare val har vi fått rapporter om att man har räknat fel, och om family voting. Hanteringen måste vara rättssäker och korrekt, säger kommunalrådet Helene Odenjung (L).

Som GP har rapporterat ser polisen en risk att kvinnor i utsatta områden hindras från att rösta i valet. Polisen har noterat att människor har hindrats från att rösta, eller att någon har försökt hindra dem från att rösta. Enligt Stefan Hector, kommenderingschef inför valet, kan det handla om att hindra meningsmotståndare eller kvinnor.

Nu har kommunstyrelsen tagit beslut om att en riskanalys och eventuella förslag på åtgärder för att förebygga otillåten valpåverkan ska tas fram. Bakom förslaget står de rödgröna partierna.

– Det känns jättebra att vi fick igenom det här. Om det krävs insatser är vi beredda att göra dem tillsammans med valnämnden, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

Inga tydliga hot

Han ser inga uppenbara hot mot rättssäkerheten vid valet, men vill att läget analyseras, med anledning av att polisens kommenderingschef för valet lyfte potentiella hotbilder.

– Det största hotet är det extremt låga valdeltagandet på vissa håll i Göteborg. Det är lågt även nationellt sett. Det har vi jobbat med under mandatperioden, men vi behöver lyfta arbetet, säger kommunalrådet Ulf Kamne MP).

Därför vill politikerna utöka antalet lokaler för förtidsröstning, vid exempelvis större knutpunkter i stadsdelarna. Liberalerna yrkade på avslag till förslaget om förtidslokaler med hänvisning till att valnämnden kan sköta det själva.

– Men de har inga resurser för fler vallokaler. De behöver den här signalen för att göra det här, säger Ulf Kamne.

Det handlar om att visa att det finns en politisk majoritet för fler vallokaler. Men ska vallokalerna bli fler krävs ett till politiskt beslut.

Vill bjuda in valobservatörer

Kommunstyrelsen röstade även igenom att fenomenet familjeröstning, där flera personer samtidigt går in och röstar, ska analyseras. Bakom det förslaget stod Alliansen.

– Vi har fått flera rapporter om otillåten påverkan och om family voting. Ingen ska påverka dig på ett otillbörligt sätt, säger kommunalrådet Helene Odenjung (L).

Det handlar om att se till att regelverket följs så att inte flera personer släpps in åt gången.

– Vårt valsystem bygger på att enskilda människor har rösträtt, inte grupper. Oavsett om det är harmlöst och handlar om att hjälpa någon som inte har röstat förut eller att någon tvingar en hel grupp att rösta på ett sätt, spelar det ingen roll. Man ska rösta själv och hemligt, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

De fick också igenom sitt förslag om en hemställan till valnämnden om att bjuda in oberoende valobservatörer.

- Vi hade valobservatörer här från Vitryssland som rapporterade om att det förekom family voting i tidigare val, säger Helene Odenjung.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.