Den klädkod som gjorts gällande på Jensens grundskola i Göteborg har väckt mycket känslor. Tilltaget har kritiserats för att vara främlingsfientligt av vårdnadshavare samtidigt som Jensens skolchef Mats Rosén tidigare sagt att det bara är i Göteborg föräldrar har reagerat, detta efter ett ”illa formulerat rektorsbrev”, som Rosén kallar det.
Nu har GP vänt sig till tio andra rektorer på grundskolor runt om i Göteborg för att få en bild av hur de ser på klädkoder i skolan.
Ingen av skolorna uppger att de har någon, däremot har många förhållningsregler. De vanligaste handlar om att ytterkläder inte får vara på inomhus och en del vill heller inte se kepsar på i matsal eller klassrum.
LÄS MER: Grundskola i Göteborg inför klädkod för sina elever
På Bergums skola har man däremot lämnat kepsförbudet bakom sig.
– För många år sen var det en kepsdispyt varje dag, nu har vi inget förbud längre och när konflikten försvann blev det inget problem. Tonåringar vill gärna utmana små förbud så det smartaste vi gjorde var att ta bort förbudet och i stället appellera till sunt förnuft, säger George Shedin, rektor på skolan.
I stället för att styra eleverna i sina klädval menar han att det är viktigare att de tillåts uttrycka sig själva fritt.
– Man ska få vara som man är, vi ska jobba på acceptans och tolerans mot varandra.
LÄS MER: Rektorns mejl till föräldrarna: ”Jensen är inte för alla”
Vill jobba bort detaljregler
Även på Brunnsboskolan i Göteborg vill man inte längre arbeta med förbud och så kallade klädkoder.
– Vi jobbar på ett ganska konsekvent sätt för att få bort detaljregler. En del elever behöver exempelvis mössa och keps på sig för att känna sig tryggare, säger Lars Ljungberg, rektor.
Något som en majoritet av skolorna som GP pratat med inte har uttalade regler kring, men där de skulle ta till åtgärder, gäller kläder som de menar kan uppfattas som stötande.
– Om det förkommer något stötande så tar vi det direkt med den personen. Det kan vara om en elev har på sig symboler som kan tolkas som hets mot folkgrupp eller på annat sätt vara kränkande, säger Maria Ström, rektor på Sannaskolan.
Hon menar däremot att det förekommer ytterst sällan.
– Det har hänt att en t-shirt med cannabisblad dykt upp och det är inte okej.
"Vill uppmuntra att kläder signalerar ett budskap”
Douglas McPherson är rektor på IES, Internationella Engelska skolan i Johanneberg. Han förklarar att han själv är uppvuxen i ett land som har skoluniform för eleverna, men att klädkoder inte är något de arbetar med på IES.
– Vi är en skola för alla, så vi välkomnar allt så länge det inte är provocerande för andra. Vi vill däremot uppmuntra att kläder signalerar ett budskap vilket blir viktigt sen när man ska börja jobba, säger Douglas McPherson.
På skolan får eleverna inte ha keps eller ytterkläder inomhus. Träningsskor är också okej men vissa gränsdragningar görs.
– Barnen får ha vad de vill så länge det inte är för kort eller slitet. Du får inte visa för mycket, när det är sommar får man inte ha bikinitopp utan det ska vara anpassat efter skolmiljö. Självklart får man ripped jeans, det är vissa som vill ha modekläder, men det ska inte vara något som är provocerande som en etikett med hets mot folkgrupp.
LÄS MER: Ministerns ilska mot Göteborgsskolan
Skoluniform markerar identiteten
Om sin egen erfarenhet av att ha burit skoluniform talar han däremot varmt. Han menar att det skapade en känsla av identitet och sammanhållning i skolan.
– Jag tycker det var kul att tillhöra en grupp. Fördelar kan vara att man tillhör en skola, och det syns vilken stil och profil som skolan har. I England där jag gick i skolan hade man också uniform på idrotten vilket markerade identiteten. Alla hade samma kläder och man såg var de kom ifrån, säger Douglas McPherson.
LÄS MER: Fler skolor borde införa klädkod

Enligt Skolverket får inte svenska skolor kräva att elever ska ha på sig skoluniform. Myndigheten menar att rätten att ha på sig de kläder man vill omfattas av yttrandefriheten och att det kan finnas flera orsaker, till exempel hälsoskäl, till att elever inte kan eller vill ha skoluniform.
”Det är också skolans uppgift att låta varje enskild elev hitta sin unika egenart. Att välja sin klädsel kan vara ett sätt att göra det", skriver Skolverket angående skoluniform.

Maria Ström – rektor Sannaskolan

Sanjana Sevic – rektor Toleredsskolan

David Alm- rektor Klarebergsskolan

Lars Ljungberg – rektor Brunnsboskolan

Michael Johansson – biträdande rektor Önneredsskolan

Douglas McPherson - rektor IES, Internationella engelska skolan i Johanneberg, år 7-9

Christel Jahncke – rektor Påvelundsskolan

George Shedin – rektor Bergums skola

Annelie Frydebo - rektor Lindåsskolan

Liliana Estera Brändström – rektor Kärraskolan
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.