Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Så ställer sig tio av Göteborgs grundskolor till klädkoder

I veckan framkom det att Jensens grundskola infört en klädkod mot mjukisbyxor och magväska, något som påstods kunna associeras med machokultur, utanförskap och kriminalitet.
GP har pratat med tio grundskolor i Göteborg om hur de förhåller sig till klädkoder för eleverna.
– Det har hänt att en t-shirt med cannabisblad dykt upp, det är inte okej, säger Maria Ström, rektor för Sannaskolan.

Den klädkod som gjorts gällande på Jensens grundskola i Göteborg har väckt mycket känslor. Tilltaget har kritiserats för att vara främlingsfientligt av vårdnadshavare samtidigt som Jensens skolchef Mats Rosén tidigare sagt att det bara är i Göteborg föräldrar har reagerat, detta efter ett ”illa formulerat rektorsbrev”, som Rosén kallar det.

Nu har GP vänt sig till tio andra rektorer på grundskolor runt om i Göteborg för att få en bild av hur de ser på klädkoder i skolan.

Ingen av skolorna uppger att de har någon, däremot har många förhållningsregler. De vanligaste handlar om att ytterkläder inte får vara på inomhus och en del vill heller inte se kepsar på i matsal eller klassrum.

LÄS MER: Grundskola i Göteborg inför klädkod för sina elever

På Bergums skola har man däremot lämnat kepsförbudet bakom sig.

– För många år sen var det en kepsdispyt varje dag, nu har vi inget förbud längre och när konflikten försvann blev det inget problem. Tonåringar vill gärna utmana små förbud så det smartaste vi gjorde var att ta bort förbudet och i stället appellera till sunt förnuft, säger George Shedin, rektor på skolan.

I stället för att styra eleverna i sina klädval menar han att det är viktigare att de tillåts uttrycka sig själva fritt.

– Man ska få vara som man är, vi ska jobba på acceptans och tolerans mot varandra.

LÄS MER: Rektorns mejl till föräldrarna: ”Jensen är inte för alla”

Vill jobba bort detaljregler

Även på Brunnsboskolan i Göteborg vill man inte längre arbeta med förbud och så kallade klädkoder.

– Vi jobbar på ett ganska konsekvent sätt för att få bort detaljregler. En del elever behöver exempelvis mössa och keps på sig för att känna sig tryggare, säger Lars Ljungberg, rektor.

Något som en majoritet av skolorna som GP pratat med inte har uttalade regler kring, men där de skulle ta till åtgärder, gäller kläder som de menar kan uppfattas som stötande.

– Om det förkommer något stötande så tar vi det direkt med den personen. Det kan vara om en elev har på sig symboler som kan tolkas som hets mot folkgrupp eller på annat sätt vara kränkande, säger Maria Ström, rektor på Sannaskolan.

Hon menar däremot att det förekommer ytterst sällan.

– Det har hänt att en t-shirt med cannabisblad dykt upp och det är inte okej.

"Vill uppmuntra att kläder signalerar ett budskap”

Douglas McPherson är rektor på IES, Internationella Engelska skolan i Johanneberg. Han förklarar att han själv är uppvuxen i ett land som har skoluniform för eleverna, men att klädkoder inte är något de arbetar med på IES.

– Vi är en skola för alla, så vi välkomnar allt så länge det inte är provocerande för andra. Vi vill däremot uppmuntra att kläder signalerar ett budskap vilket blir viktigt sen när man ska börja jobba, säger Douglas McPherson.

På skolan får eleverna inte ha keps eller ytterkläder inomhus. Träningsskor är också okej men vissa gränsdragningar görs.

– Barnen får ha vad de vill så länge det inte är för kort eller slitet. Du får inte visa för mycket, när det är sommar får man inte ha bikinitopp utan det ska vara anpassat efter skolmiljö. Självklart får man ripped jeans, det är vissa som vill ha modekläder, men det ska inte vara något som är provocerande som en etikett med hets mot folkgrupp.

LÄS MER: Ministerns ilska mot Göteborgsskolan

Skoluniform markerar identiteten

Om sin egen erfarenhet av att ha burit skoluniform talar han däremot varmt. Han menar att det skapade en känsla av identitet och sammanhållning i skolan.

– Jag tycker det var kul att tillhöra en grupp. Fördelar kan vara att man tillhör en skola, och det syns vilken stil och profil som skolan har. I England där jag gick i skolan hade man också uniform på idrotten vilket markerade identiteten. Alla hade samma kläder och man såg var de kom ifrån, säger Douglas McPherson.

LÄS MER: Fler skolor borde införa klädkod

Rektorn Douglas McPherson på Internationella Engelska skolan i Göteborg tycker det är viktigt att eleverna lär sig att kläder signalerar ett budskap. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA
Rektorn Douglas McPherson på Internationella Engelska skolan i Göteborg tycker det är viktigt att eleverna lär sig att kläder signalerar ett budskap. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Enligt Skolverket får inte svenska skolor kräva att elever ska ha på sig skoluniform. Myndigheten menar att rätten att ha på sig de kläder man vill omfattas av yttrandefriheten och att det kan finnas flera orsaker, till exempel hälsoskäl, till att elever inte kan eller vill ha skoluniform.

”Det är också skolans uppgift att låta varje enskild elev hitta sin unika egenart. Att välja sin klädsel kan vara ett sätt att göra det", skriver Skolverket angående skoluniform.

Bild: Mia Höglund
Bild: Mia Höglund

Maria Ström – rektor Sannaskolan

”Nej vi har inga klädkoder, det enda är om en elev har på sig symboler som kan tolkas som hets mot folkgrupp eller på annat sätt vara stötande. Vi har med andra ord ingen klädkod vi går ut med men om det förkommer något stötande så tar vi det med den personen. Det är också av hygien och brandskäl som vi ser att man inte har ytterkläder på sig inomhus. Det hittar inte vi på utan det är det som gäller för alla. Huvudbonader är tillåtet eftersom många har det av flera skäl, det går inte att separera mellan dem.”

Sanjana Sevic – rektor Toleredsskolan

”Alla är välkomna, det är inga konstigheter. Det enda regler vi har är att man ska ta av sig ytterkläderna när man är inomhus på grund av brandrisken, men det ser vi inte som något problem heller. I klassrummen har vi däremot mobilförbud.”
Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

David Alm- rektor Klarebergsskolan

”De enda reglerna vi har är att barnen inte får ha keps och ytterkläder i bamba. Det vet de om sen brukar vi säga till om det skulle förekomma. Sjal är exempelvis okej av religiösa skäl. I klassrummet får de ha vad de vill. Jackor ska man däremot ta av eftersom de på något vis ger intrycket av att man är på väg någonstans. Annars får man ha vilka kläder man vill, men vid ett tillfälle har en tjej kommit väldigt lättklädd till skolan, då pratade vi om det med föräldrarna.”
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Lars Ljungberg – rektor Brunnsboskolan

”Vi har inga direkta klädkoder. Vi jobbar på ett ganska konsekvent sätt för att få bort detaljregler. En del elever behöver mössa och keps på sig för att känna sig tryggare. Sen när det kommer till ytterkläder i klassrummet ska vi inte ha det. Det har med studiero att göra eftersom det ser ut som eleverna är på väg någonstans. Sen pratar vi mycket med eleverna om värdegrund och språkets betydelse. Vi är noga med att man inte ska använda vissa ord som användes mot vissa folkslag, det kan våra elever reagera starkt på. Det handlar om ord som signalerar en gammal syn på folkslag och som kan vara hets mot folkgrupp. Jag har arbetat nio år som rektor och har aldrig behövt reagera på att en elevs kläder upplevts stötande. Utöver detta har vi också mobilförbud i klassrummet.”
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Michael Johansson – biträdande rektor Önneredsskolan

”Vi har inga typer av klädkoder, vi har heller inga ordningsregler mot kepsar. Barnen får ha på sig vad de vill. Sen om någon dyker upp med något motiv eller symbol på kläderna som kan uppfattas som stötande, exempelvis som hets mot folkgrupp, så hanterar vi det från fall till fall om det förekommer.”

Douglas McPherson - rektor IES, Internationella engelska skolan i Johanneberg, år 7-9

”Keps och ytterkläder har vi inte i skolan, det är bara för att vi vill kunna se vem vår elev är. Barnen får däremot ha träningsskor till exempel, de får ha vad de vill så länge det inte är för kort eller slitet. Vi är en skola för alla, så vi välkomnar allt så länge det inte är provocerande för andra. Vi vill uppmuntra att kläder ger ett budskap vilket blir viktigt sen när man ska jobba.”
Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Christel Jahncke – rektor Påvelundsskolan

”Vi har ingen klädkod, vi har inte behövt det. Kommer det ett behov kan vi prata om det men det ligger långt ifrån oss just nu. Kepsen har vi till exempel slutat tjafsa om. Sen jobbar vi med jämställdhetsprojekt hela tiden, hur vi inte tittar på kön utan personer. Vi har större problem med att vara på nätet, där elever hamnar på vissa sajter där de inte ska vara. Jag tror det är en ganska homogen grupp här, vi har inte reagerat på att det förekommer något anmärkningsvärt klädesplagg.”
Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

George Shedin – rektor Bergums skola

”Vi har inga klädkoder, eleverna får ha på sig precis vad de vill. Inga jackor i bamba däremot, det är vi noga med. För många år sen var det en kepsdispyt varje dag, nu har vi inget förbud längre och när konflikten försvann blev det inget problem. Man ska få vara som man är, vi ska jobba på acceptans och tolerans mot varandra. Sen ser vi helst varma kläder på vintern, en uppmaning till sunt förnuft.”
Bild: Mia Höglund
Bild: Mia Höglund

Annelie Frydebo - rektor Lindåsskolan

”I matsalen får man inte ha ytterkläder eller keps på sig, annars har vi ingen klädkod. Det vi har märkt är att om vi avdramatiserar det med keps och huvudbonad blir det inte en stor sak. Skulle någon elev däremot dyka upp med texter eller symboler med odemokratiska uttryck är det naturligtvis inte okej. Beroende på ålder så pratar vi då med eleven eller vårdnadshavaren. ”
Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Liliana Estera Brändström – rektor Kärraskolan

”Vi har ingen särskild klädkod, självklart ska ingen ha olämplig klädsel men det är ett svårdefinierat begrepp. Var gränsen går är inget som vi pratat om, men skulle vi se att eleverna är klädda olämpligt säger vi till. Hittills har det aldrig hänt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.