Så ska Valhallabadet ersättas – nytt centralbad planeras

Arenafrågan är satt på paus, men frågan om Valhallabadets framtid är på väg att få en lösning. Förslaget är att ett nytt centralt bad ska byggas, troligen vid Gullbergsvass.

ANNONS
|

De rödgrönrosa partierna är överens med alliansen om att gå fram med ett nytt förslag för att lösa frågan om Valhallabadets framtid.

– Göteborgarna behöver ett nytt bad i centrum. Därför lyfter ut frågan om ett nytt bad ur arenafrågan, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

I dåligt skick

Tanken är att det nya badet ska ha två 50-metersbassänger och eventuellt en utomhuspool. Huvudspåret är en placering vid Gullbergsvass, som var en av fyra tänkbara platser som pekades ut av den lokaliseringsstudie som tidigare är gjord.

Elisabet Lann, kommunalråd (KD) och ordförande i idrott- och föreningsnämnden, är glad och lättad över att frågan om ett nytt bad fått sin lösning, både för motionärers och idrottsrörelsens skull.

ANNONS

– Det är roligt att delar av oppositionen väljer att vara konstruktiv och inte bara använder sin roll till att obstruera, säger hon.

Valhallabadet är i dåligt skick och kostar stora pengar att hålla i drift. Att badet måste ersättas med ett nytt har politikerna varit överens om under en tid. Men eftersom man velat ta det i samband med att Scandinavium, Lisebergshallen och Valhalla sporthallar ska ersättas har frågan växt sig allt större – och den politiska enighet som krävs har varit svår att uppnå.

Beslutet ger andrum

För några veckor sedan kom beskedet att Socialdemokraterna hoppade av den tidigare överenskommelsen som fanns i frågan. Kort efter det meddelade alliansen att de ville sätta frågan på paus.

– Valhalla står för hälften av alla bad i staden. Genom att ersätta Valhalla får vi en möjlighet till en paus i frågan och komma överens bredare. Stadens största stadsutvecklingsprojekt kan inte hänga på flortunna och hoppande majoriteter, säger Daniel Bernmar.

Elisabet Lann hoppas att det faktum att badfrågan nu får en lösning ska göra att det blir enklare att komma fram även i frågan om evenemangsområdets framtid.

– Jag är så trött på alla låsningar. Vi behöver lägga prestigen åt sidan.

Demokraternas kommunalråd Martin Wannholt kallar överenskommelsen mellan de rödgrönrosa och alliansen för en politisk dimridå som kommit till för att alliansen "inte vill erkänna att de misslyckats totalt med arenautredningen".

ANNONS

– Vi tror det bästa för idrotten och göteborgarna är att utveckla vårt nya Valhallabad inom dagens arenaområde, säger han.

LÄS MER:Konstgjord andning håller Valhallabadet vid liv

LÄS MER:Planerna på att ersätta Scandinavium läggs på is

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS