Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västtrafiks presschef Mette Ramquist och styrelseordförande Peter Hermansson (M) vid Saltholmen där man just nu bygger fållor där skärgårdstörstande resenärer ska gå. Trygghetsvärden Marie Janik delar ut handsprit till passagerare som ska kliva på. Bild: Jonas Lindstedt
Västtrafiks presschef Mette Ramquist och styrelseordförande Peter Hermansson (M) vid Saltholmen där man just nu bygger fållor där skärgårdstörstande resenärer ska gå. Trygghetsvärden Marie Janik delar ut handsprit till passagerare som ska kliva på. Bild: Jonas Lindstedt

Så ska Västtrafik lösa kökaoset vid Saltholmen

För att hantera trängseln på Saltholmens färjeläge i sommar satsar Västtrafik på ett nytt kösystem, värdar, fler markeringar och flytt av både hållplatsläge och parkeringsplatser.
– Man skulle kunna önska att fler höll avstånd till varandra, även i kollektivtrafiken, säger Peter Hermansson (M), Västtrafiks styrelseordförande.

När badvädret infinner sig förvandlas Saltholmen snabbt till ett av göteborgarnas mest populära resmål. För att undvika trängsel gör Västtrafik nu flera åtgärder vid färjeläget.

I åtgärdspaket vid Saltholmen ingår tydligare markeringar, ett organiserat kösystem, utökat antal värdar och en flytt av både hållplatsläge och parkeringsplatser.

– Det kommer att vara fyra köer för påstigande – en för respektive destination eller båt. Sedan blir det en kö för avstigande. På varje sida kommer det att stå värdar som guidar människor in i rätt kö, påminner om att hålla avstånd och delar ut handsprit, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Det ska även sättas upp skyltar, göras utrop på bussar och spårvagnar på linjer ut mot Saltholmen och finnas information på hållplatserna och i Västtrafiks app, To Go.

Åtgärderna införs till midsommar och kommer att pågå under hela sommaren.

LÄS MER: Belastat spårvagnsnät under värmevågen

LÄS MER: Badsugna göteborgare fyllde spårvagnarna

Flera platser med risk för trängsel identifierade

I veckan kommer de ambulerande trygghetsvärdarna att utbildas.

– Inför midsommarhelgen kommer vi att ha upp emot 50 personer som jobbar med information och med att guida resenärer på olika sätt i regionen. En vanlig sommardag kommer det här på Saltholmen att finnas ungefär fyra trygghetsvärdar. Sedan kommer även båtarna att ha egna kajvärdar, förklarar Peter Hermansson (M), Västtrafiks styrelseordförande.

Det är ju inte bara Saltholmen som har problem med trängsel. Vidtas det liknande åtgärder även på andra platser?

– Vi har identifierat ett antal platser där det finns ökad risk för trängsel, och då är det speciellt i södra skärgården. Just den här formen av åtgärder finns inte, men det sätts in andra typer på andra badplatser. Men det är viktigt att komma ihåg att det här är en ny situation för oss också, säger Mette Ramquist.

På frågan hur man hanterar trängsel på spårvagnar svara Peter Hermansson (M):

– Det är ju en utmaning för vi har mycket förstärkningstrafik i form av till exempel bussar. Olyckligt nog, kan jag tycka, väljer ändå många att knö på en spårvagn. Om man lyfter blicken kanske där finns en extrabuss.

Ska hjälpa folk att hålla avstånd

Det är med anledning av coronapandemin och för att hjälpa resenärer att hålla avstånd som de nya åtgärderna införs. Någon direkt konsekvens av Folkhälsomyndighetens ändrade riktlinje kring resor med kollektivtrafiken har man däremot inte kunnat se ännu.

– Man skulle kunna önska att fler höll avstånd till varandra, även i kollektivtrafiken, säger Peter Hermansson (M).

LÄS MER: Folkhälsomyndighetens nya råd: "Res inte med spårvagn"

– Det är jättefint väder och folk vill ut och bada. Vi kan inte göra mer än att uppmana våra resenärer så mycket som vi kan och sätta in alla åtgärder som vi har möjlighet att göra, säger Mette Ramquist.

Hur ser Ni till att det här efterlevs?

– Våra trygghetsvärdar har vittnat om att det inte är alla som lyssnar på dem och det är lite bekymmersamt, säger Peter Hermansson (M).

Mette Ramquist fyller i:

– Vi gör allt vi kan för att försöka hantera trängseln men vi är jätteberoende av att alla människor tar ett eget ansvar och tänker efter en extra gång om man verkligen måste ut och resa.

LÄS MER: Smittspridningen under kontroll på Vrångö

Här är Västtrafiks uppmaningar till resenärerna:

1. Håll avstånd till varandra.

2. Undvik gärna att resa i rusningstid.

3. Cykla eller gå när det är möjligt.

Resandestatistik:

Resenärer per dag i södra skärgården i Göteborg (2019).

Maj: 6 500

Juni: 8 700

Juli: 11 000

Augusti: 8 500

September: 6 300

Källa: Västtrafik

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.