Polisen höll under tisdagseftermiddagen ett extrainsatt möte för att diskutera överbelastningen på passcentralerna i Göteborgsområdet.
Polisen höll under tisdagseftermiddagen ett extrainsatt möte för att diskutera överbelastningen på passcentralerna i Göteborgsområdet. Bild: Johan Nilsson/TT

Så ska polisen lösa passkaoset

Fler bokningsbara tider för passansökningar och fler resurser i receptionerna runt om i Västsverige. Det är polisens lösning efter de långa köerna för att få nytt pass i Göteborgsområdet.
– Vi når inte upp till målet att ge alla tider och därför sätter vi in extra resurser, säger Jonas Bertram vid polisen i regionen.

ANNONS
|

Det har sedan den 9 april varit hårt tryck på passcentralerna i bland annat Stenungsund efter att Göteborg och Mölndals passcentraler tagit bort sina drop in-tider. Istället har ett tidbokningssystem införts som ska underlätta för passansökningar. Tiderna för passbokning försvann dock snabbt och är nu fulla fram till juni.

LÄS MER: Passcentralerna fulla fram tills juni

Ett extrainsatt möte hölls under tisdagen för att hitta en lösning på den ansträngda situationen. Nu meddelar polisen att fler bokningsbara tider kommer att komma från och med fredag morgon och att fler resurser ska ges till receptionerna runt om i Västsverige. Vid passcentralen på Stampgatan i Göteborg släpps nya bokningstider från och med fredag 20 april klockan 09.00.

ANNONS

– Pucken har blivit större än vad vi trodde att den skulle bli, det är därför vi gör det här extra insatserna nu. Därför har man bestämt att man ska omfördela personal och anställa mer folk, säger Jonas Bertram, regionalt införandeansvarig för tidsbokningen.

LÄS MER:Rothstein JO-anmäler polisen: "Rena DDR-fasonerna"

Titta efter lediga tider

Förutom en omedelbar förstärkning för att skapa fler bokningsbara tider rekryteras ett 20-tal extra passhandläggare till sommarperioden, då många ansöker om pass och nationella id-kort under den perioden.

Men trots att antalet tider ökar så kan Jonas Bertram inte lova att alla som ska ut och resa i sommar hinner få ett nytt pass.

– Jag förutsätter att alla som har behov av pass kommer få det, men jag kan inte lova något. Men vi släpper stora block av lediga tider varje vecka, men nu kommer det gå åt fort och folk kommer hugga på de nya tiderna. Man får gå in hela tiden och titta och se efter lediga tider, säger han.

I Göteborg och Mölndal samt i Halland gäller enbart tidsbokning. Från måndagen den 23 april gäller bara tidsbokning i Borås, Alingsås, Ulricehamn samt Mark/Kinna.

Nya systemet ska ge kortare kö

Enligt Jonas Bertram ska tidbokningssytemet ge kortare väntetider än de gamla drop in-systemet.

– Får du en tid i dag kan du bara gå ner och hämta ditt pass på tio minuter, till skillnad från att vänta timmar när det är drop-in. Men då gäller det att vi lever upp till de förväntningarna, säger Jonas Bertram.

ANNONS

Har ni kommunicerat ut det nya systemet tillräckligt?

– Man kan ju fråga sig om detta, men vi gick ut med det i februari till många stora tidningar och i sociala medier. Men om jag ska vara ärlig så vet jag inte om så många bryr sig, jag hade inte tänkt på det fören jag själv ska ha ett pass, säger Jonas Bertram.

LÄS MER:Erik Nord ber om ursäkt för långa väntetider

ANNONS