Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Så ska nya Gamlestaden se ut

Efter flera år av markarbeten och provisorier ska nu de första byggnaderna skjuta upp på nya Gamlestads torg: Ett 17-våningshus med resecentrum, ett trendigt, "rostigt" hus snett emot och ett ganska litet torg.

- Det blir ett utropstecken som markerar platsen väldigt tydligt, säger Mattias Westblom på stadsbyggnadskontoret, om det höga kontorshuset som hamnar tätt inpå Angeredsbanans spårvagnsspår och Norge-Vänerbanans järnväg.
Han är en av kommunens ansvariga för utvecklingen i Gamlestaden och glad över att det nu snart kommer att börja växa upp nya byggnader på platsen.

Göteborgs port mot nordost har denna nya punkt kallats, där spårväg och pendeltåg numera möts och där Gamlestaden ska växa ihop bättre, både med sig själv och med centrala stan.
- Visst blir detta ett slags port mot de nordöstra stadsdelarna men man kan lika gärna se det som porten mot city, säger Mattias Westblom.

- Det beror bara på från vilket håll man väljer att betrakta området.
Men vad denna nya plats med torg, resecentrum och alla pendeltågs-, spårvagns- och busshållplatser ska heta är inte helt självklart.

Pendeltågsstationen som funnits sedan 2012 heter bara Gamlestaden. Och Gamlestadstorget finns som adress sedan långt, långt tidigare men då inte i den stenöken som på senare år utgjorde den ödsliga spårvagns- och busshållplatsen Gamlestadstorget.

Jovisst, det ursprungliga Gamlestadstorget finns kvar i form av gatan som löper framför de första landshövdingehusen vid Banersgatan och Götaholmsgatan.
Själva torget låg i det som sedan årtionden är en stor trafikspagetti på andra sidan bullerplanken.

- Det finns en vacker lindallé längs gatan och ett parkområde in mot landshövdingehusen. Parkmiljön kommer att ramas in med kvartersbebyggelse västerut där trafikviadukten i dag landar på Gamlestadsvägen säger Mattias Westblom.
Men vad ska den nya "porten", platsen som nu växer fram heta? Från stans sida har det officiellt landat i att den ska heta Gamlestads torg, svarar Mattias Westblom.

- Om göteborgarna sedan kommer på ett annat namn, det vet man förstås aldrig, tillägger hans snabbt.
Matttias Westblom påpekar att torgytan vid resecentrum kommer att bli ungefär av samma storlek som Harry Hjörnes plats inne i city (om än med högre byggnader omkring)

- På en plats av denna storlek kan människor urskilja och känna igen varandra! säger han.

På Gamlestads torg kommer spårvagns- och busshållplatserna att rama in torget och torgbebyggelsen på tre sidor. Busshållplatserna hamnar på en egen gata där det just nu ligger en provisorisk spårvagnshållplats för linjerna till och från Angered. 

Nästa del av byggnationen kan bli hundratalet lägenheter i tre huskroppar söder om det nya torget, med sex gavlar som skjuter ut över Säveåns vatten mitt emot Gamlestadens fabriker (med bland annat vårdcentralen). Gamlestads Brygga heter detta byggprojekt.
Mot öster, i ett kommande kvarter in mot Gamlestaden, ingår ett hotell i planerna. Detta hamnar vid en ny stor gatukorsning där Gamlestadsvägen och Artillerigatan möts. Båda dessa stora genomfarter ska till dess trafiksaneras och rätas ut för att bli mer stadsmässiga. Men innan det kan ske måste den stora trafikviadukten över ån och det som en gång var Gamlestadstorget rivas, och det dröjer ytterligare några år.

Läs även: Ny tunnel byggs för biltrafik

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.