I Bergsjön bor många elever trångt och behov av lugna platser för studier är stort.
I Bergsjön bor många elever trångt och behov av lugna platser för studier är stort. Bild: Mia Höglund

Så samarbetar Bergsjön för att hjälpa gymnasieelever

Trångboddhet och svag uppkoppling gör den nya gymnasievardagen svår för många elever i Bergsjön. Men när skolans miljö står stängd har andra platser öppnat där gymnasielever kan studera i lugn och ro.
– Det här är en bra chans om man inte orkar plugga hemma, det känns som du är i skolan här, säger eleven Anab Abdinajib Hasan.

ANNONS

Sedan en vecka tillbaka står Sveriges gymnasieskolor tomma. På regeringens rekommendationer sker numer all verksamhet på distans. Lektionerna hålls digitalt över nätet, lärarna går bara att prata med i telefon eller via chatt och någon skolmat får eleverna inte ta del av.

Den nya skoldagen ställer helt andra krav på gymnasieeleverna och deras omgivning. Ett fungerande uppkoppling behövs. En lugn plats att sitta på likaså.

Varken det ena eller det andra är någon självklarhet för många av eleverna i Bergsjön.

Det var med det i åtanke som flera av verksamheterna runt Rymdtorget nu gått samman för att erbjuda gymnasieelever en plats att studera på under dagtid.

ANNONS

I en ring på det vårsoliga torget sitter representanter från biblioteket, kyrkan, stadsdelen och läxhjälpsföreningen Bergjöns Studiecenter Läxhjälpen som finns i stadsdelen.

När beslutet om att skicka hem alla gymnasieelever kom började de här parterna prata med varandra. Vad kunde göras för att så många som möjligt skulle kunna klara av sina studier – trots att förutsättningarna förändrats drastiskt?

70 platser under dagtid

Lösningen har blivit att man tillsammans kan erbjuda cirka 70 platser som gymnasieelever kan nyttja under dagtid.

Några finns på biblioteket, några i hyresgästföreningen på Siriusgatans lokaler och några i kyrkan.

Alla har internetuppkoppling och lugn och ro – det som ofta saknas i elevernas hemmiljö.

– Det viktigaste är att alla ska få möjlighet att fortsätta studera, säger Mohamed Rage, aktiv i föräldrarådet och ordförande i hyresgästföreningen på Siriusgatan.

Han får medhåll av David Nilsson, som representerar stadsdelen i sitt jobb som koordinator för satsningen Skolan mitt i byn.

– Biblioteket här riskerade att få ett högt tryck på sig när många elever inte känner att de klarar distansstudierna hemma. För att undvika att biblioteket riskerade att behöva stänga för att så många söker sig dit var en tanke att använda lokalsamhället som redan är mobiliserat här i Bergsjön. Om vi kan förekomma den stress som kan bli om du inte kan fullfölja studierna vore det väldigt bra. Därför blev det den här lösningen där vi frigör lokaler. Samtidigt följer vi hela tiden Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger han.

ANNONS

Arbetet med att erbjuda lokaler för gymnasieungdomar underlättas av att det redan finns en upparbetad läxhjälp som drivs av föräldrarådet i Bergsjön tillsammans med kyrkan.

400 barn och unga tar del av den ordinarie verksamheten som bedrivs på eftermiddagar och helger. De flesta av dem går på grundskolan och fortsätter än så länge att gå i skolan som vanligt. Men för de som nått gymnasieåldern är vardagen annorlunda.

Annsofie Olsson, Mohamed Rage aktiv i Läxhjälpen, Deka Rage ordförande i Läxhjälpens ungdomsråd och David Nilsson i en av de lokaler som står tillgängliga för gymnasieelever i behov av studieplats. Deka Rage går själv på högstadiet och får än så länge fortsätta studera i skolan, men hon menar att läxhjälpen hjälper många i hennes ålder. – Många som kommer till läxhjälpen utvecklas som människor, säger hon.
Annsofie Olsson, Mohamed Rage aktiv i Läxhjälpen, Deka Rage ordförande i Läxhjälpens ungdomsråd och David Nilsson i en av de lokaler som står tillgängliga för gymnasieelever i behov av studieplats. Deka Rage går själv på högstadiet och får än så länge fortsätta studera i skolan, men hon menar att läxhjälpen hjälper många i hennes ålder. – Många som kommer till läxhjälpen utvecklas som människor, säger hon. Bild: Mia Höglund

"Vi elever behöver det här"

Anab Abdinajib Hasan bor några minuters promenad från Rymdtorget. Hon går första året på teknikprogrammet på Lindholmens tekniska gymnasium, och har som många andra elever hemmahörandes i Bergsjön haft problem med uppkopplingen hemma under den senaste veckans distansstudier.

– Ibland funkar det bra, ibland dåligt. När det inte funkar måste jag ringa läraren och fråga vad jag har missat. Det tar mycket tid och blir mycket extra arbete, säger hon.

Hur har undervisningen på distans varit?

– Det är jobbigare än vardagen, eftersom man bara ser skärmen. Det har varit svårt. Den här hjälpen är en bra chans för mig och en bra hjälp om man inte orkar plugga hemma. Här känns det som att du är i skolan. Vi elever behöver det här, säger hon.

ANNONS

Att flera parter av lokalsamhället så snabbt ha kunnat gå ihop och erbjuda en lösning på ett problem som rör många unga menar Mohamed Rage är ett tecken på att utvecklingen i stadsdelen går framåt.

– Tidigare hade vi inte såna här samarbeten. Det byggs verkligen kraftiga broar nu. Vi är på gång här, säger han.

Annsofie Olsson, diakon vid Bergsjöns kyrka fyller i.

– Det här samarbetet kommer underifrån. Vi behöver inte vänta på att någon uppifrån ska bestämma någonting utan det här växer underifrån. Det är en styrka i det här samarbetet.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS