Så mycket kostar skolmaten i Göteborg

ANNONS
|

Lunchen på kommunens äldreboenden kostar nästan dubbelt så mycket. Men det finns förklaringar.

I stadsdelen Lundby, som betalar mest för sin skolmat, är varje lunchportion budgeterad till 10 kronor och 49 öre.

- Politikerna i Lundby har lagt stor vikt vid att vi uppfyller målet på 50 procent ekologiska varor. Därför har vi i år fått extra pengar till maten, säger Mikael Olow, enhetschef för måltidsverksamheten i stadsdelen.

I Lundby lagas varje dag mellan 2 500 och 3 000 portioner skollunch. Dessutom lagas lunchmaten till 350 gäster på fyra äldreboenden.

Kostnaden för lunchen på äldreboendena ligger på 20 kronor och 28 öre.

ANNONS

- Att de äldres mat blir dyrare är inte så konstigt, säger Mikael Olow.

- Det handlar om mycket tilläggskost, exempelvis för att motverka undernäring eller specialmat vid olika sjukdomar. Genomsnittligt går det också åt mer kött inom äldreomsorgen eftersom vegetarisk mat inte är så efterfrågad av de äldre.

En ökad andel ekologiska varor är ett övergripande mål för alla stadsdelar i Göteborg. Målet är 50 procent ekologiskt.

- Vi siktar dit och har fått extra anslag. Vi hoppas i varje fall att nå en bra bit över 40 procent ekovaror under 2014, säger Mikael Olow.

Råvarukostnaderna för lunchen på Göteborgs skolor varierar från Angereds 9 kronor och 6 öre till Lundbys 10 kronor och 29 öre.

Näst högst ligger Östra Göteborg med 10 kronor och 35 öre. Här har man budgeterat för 50 procent ekovaror under 2014.

På måndag utses Sveriges bästa skolmat

På måndag eftermiddag får vi veta vilka som lagar landets bästa skolmat, enligt White Guide som har provat drygt 300 skolkök i hela Sverige.

Brottskärrsskolan, Brunnsboskolan och Lindåsskolan, samt Fridaskolan i Mölnlycke finns bland de tjugo nominerade skolorna.

ANNONS