Så mycket av hundringen når fram

ANNONS
|

När du skänker pengar till välgörenhets- och biståndsorganisationer kan du enkelt ta reda på hur mycket av dina pengar som når fram till organisationens ändamål - om de har ett 90-konto.

- Man behöver inte vara oseriös bara för att man saknar ett 90-konto men om man måste vara försiktig. Vår rekommendation är att vända sig till en organisation med 90-konto, säger hon.

Organisationer med 90-konton måste redovisa i sin förvaltningsberättelse hur mycket av de pengar de får in som används till de ändamål som organisationen beskrivit i sina stadgar. Kravet är att minst 75 procent ska gå till ändamålet. Det innebär att högst 25 procent får gå till insamlings- och administrationskostnader.

ANNONS

- Nu är det många nya initiativ på facebook och det är säkert välvilliga och seriösa människor som står bakom. Men med ett 90-konto så kan vi garantera en viss nivå. Når man inte upp till kravet på 75 procent så kan man förlora sitt konto och det finns alltid vissa som ligger på gränsen, säger hon.

Många mindre organisationer har också på senare tid tagit steget att skaffa ett 90-konto och sammanlagt finns det 418 organisationer i landet. Då många har högt förtroende för 90-kontot kan det vara ett sätt att få sin verksamhet att växa, menar Lena Hörnblad.

- Det finns en stor bredd av organisationer med 90-konto, stora och små. För de mindre kan det också vara en språngbräda till att bli större. Men samtidigt ställer vi högre krav på dem.

Här finns mer information om vilka organisationer som finns och vad dessa har för inriktningar.

Fakta: Så här mycket av din hundralapp når fram (2013):

UNHCR: 96 kr

Svenska Kyrkan: 95 kr

Cancerfonden: 90 kr

Räda Barnen: 89 kr

Röda Korset: 86 kr

UNICEF: 89 kr

Frälsningsarmén: 86 kr

Radiohjälpen: 80

Amnesty: 78 kr

För 2013 var genomsnittet att 89 kronor per hundralapp gick till ändamålet, sett till alla 90-konton.

ANNONS

ANNONS