Så funkar captives och Göta Re

ANNONS
|

DETTA ÄR GÖTA RE OCH GÖTA LEJON

Göteborgs stad har ett eget kommunalt försäkringsbolag vid namn Göta Lejon. Kommunens förvaltningar och bolag är försäkrade via Göta Lejon. Göta Lejon är i sin tur återförsäkrad i sitt eget dotterbolag Göta Re i Luxemburg. Göra Re köper i sin tur försäkringar på den internationella försäkringsmarknaden.

Enligt Göta Lejon har det primära syftet med ett dotterbolag i Luxemburg varit att kunna ta ett större självbehåll (självrisk) vid köp av försäkringar. Reglerna i Luxemburg tillåter att medel fonderas i syfte att kunna ta större självbelopp vid skador och därmed sänka kostnaden för premier. Det finns heller ingen begränsning för hur mycket risk man får ta i förhållande till bolagets eget kapital.

ANNONS

När till exempel Torslandaskolan brann år 2009 så stod både Göta Lejon, Göta Re och de externa försäkringsbolagen för var sin del av kostnaden.

SÅ FUNGERAR CAPTIVEBOLAG

Ett captivebolag inom försäkringsvärlden är ett bolag som används för att försäkra sitt eget moderbolag eller koncern. Huvudsyftet är att försäkra sina egna risker i stället för att betala premier direkt till ett kommersiellt försäkringsbolag.

Bolagsformen blev särskilt populär under 80- och 90-talet. De flesta captivebolagen är baserade i så kallade offshore-länder och skatteparadis. Enligt branschsajten Business Insurance var Bermuda, Cayman-öarna, Vermont, Guernsey och Luxemburg de fem länder med flest captivebolag år 2008.

Historiskt har upplägg med captives ofta inneburit flera skattefördelar. Bland annat möjligheten att se till att eventuellt överskott uppstår utomlands och samtidigt lägga undan det i form av obeskattade reserver. Dessa pengar beskattas först när de tas ut som vinst, ofta till en väldigt låg skatt. Ofta så tas dock vinsten aldrig ut utan används i stället för att kunna ta ännu större risker. Obeskattade reserver består på så sätt delvis av en uppskjuten skatteskuld. På 90-talet var möjligheten att avsätta pengar i reserver kraftigt begränsad i Sverige.

ANNONS

I många länder har captiveupplägg även inneburit möjligheter att göra skatteavdrag för försäkringspremier som man i praktiken betalat till sig själv.

DETTA HAR HÄNT

8 november 2012 beslutade kommunfullmäktige att på sikt lägga ned bolaget Göta Re i Luxemburg. Som skäl för nedläggningen fanns bland annat nya EU-regler (Solvens II) som innebär ökade krav på rapportering till tillsynsmyndigheter.

Solvens II innebär även högre krav på eget kapital inom koncerner. Kommunfullmäktige beslutade därför att höja moderbolaget Göta Lejons kapital med upp till 100 miljoner kronor. På så sätt kan Göta Lejon ensamt täcka de funktioner som dotterbolaget Göta Re haft tidigare.

Sedan hösten 2013 har Göta Re varit ute till försäljning. Ingen intressent har kommit med något bud. I september 2015 beslutade därför Göta Lejons styrelse att starta avvecklingen av dotterbolaget Göta Re. Bolaget kommer vara nedlagt senast den 1 januari 2016.

Avvecklingen innebär att man tvingas skatta på en säkerhetsreserv man byggt upp i Luxemburg. Hade man hittat en köpare hade man kunnat dela på skattekostnaden med köparen. Den 31 oktober 2015 var säkerhetsreserven i Luxemburg på motsvarande 39,8 miljoner kronor. 30 procent av denna reserv kommer att försvinna i skatt i Luxemburg. Det innebär ungefär 12 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS