Regn i Linnétältet. Arkivbild från 2016.
Regn i Linnétältet. Arkivbild från 2016. Bild: Olof Ohlsson

Så dåligt blir Way Out West-vädret

Slottsskogsfestivalen Way Out West är för de flesta synonymt med världsartister och hippa klubbspelningar. Men på senare år har Göteborgsfesten också blivit liktydigt med skyfall och lervälling. En trend ser ut att stå sig även i år.
– Från tisdag blir det ostadigare väder och det är en överhängande risk för regn och åskskurar, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

ANNONS
|

Efter solsken kommer regn. Nästa vecka är sommarvärmen ett minne blott då åska och kraftiga skyfall drar in över Västkusten.

För tiotusentals förväntansfulla Way Out West-deltagare betyder det att mycket av dansen kommer göras i regnkappa. Eller dyblöta kläder.

– Från och med tisdag kommer det passera regn och åskskurar över västkusten och Göteborg är i riskzonen, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Åska och spöregn över Göteborg

Enligt SMHI:s flerdygnsprognos över Göteborg rör det sig initialt om närmare nio millimeter regn. Det är dock bara en försmak på vad som väntar när den årliga musikfestivalen öppnar portarna.

Medan temperaturen enbart faller från 18 till 17 grader mellan tisdag och torsdag ökar nederbörden kraftigt till 13,1 millimeter, uppger SMHI. Som allra värst väntas regnovädret vara mellan klockan 14 till 20 på torsdagen.

ANNONS

De som befinner sig i Göteborg kan förutom den kraftiga nederbörden räkna med åska, uppger vädertjänsten Forecas meteorolog Erik Rindeskär.

– I samband med åskan kan det ske kraftiga skyfall, men var åskan kommer befinna sig är något osäkert, det rör sig om kilometerstora områden. Vädret blir mer lågtrycksbetonat, det kommer västerifrån men det är inga riktiga fronter.

Lågtryck från Storbritannien

Även fredagen i Göteborg kommer bjuda på nederbörd, dock inte samma utsträckning som tidigare, enligt SMHI. Först under festivalens sista dygn kan festivaldeltagarna hoppas på respit från vädergudarna. Men någon sol ser inte ut att vilja titta fram – större delen av lördagen kommer tillbringas under ett tjockt molntäcke.

Det är ett lågtryck över de brittiska öarna som orsakar ovädret.

– Det är inga riktiga fronter men det ligger ett lågtryck över de brittiska öarna som kommer väster ifrån och rör sig in över västkusten.

ANNONS