Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Köer på E6 ner mot Tingstadstunneln. Bild: Lisa Thanner
Köer på E6 ner mot Tingstadstunneln. Bild: Lisa Thanner

Så blir trafikvåren i Göteborg

En bro stängs, en annan öppnas. Här är händelserna som kommer påverka Göteborgstrafiken mest i vår.

Trafiksituationen i Göteborg är ansträngd. Många av de åtgärder som görs för att komma till rätta med kapacitetsbrister innebär att kapaciteten på kort sikt blir ännu sämre. Samtidigt har coronapandemin inneburit en tillfällig respit, enligt Bertil Hallman, trafikanalytiker på Trafikverket.

– Under coronatiden har det varit en liten paus där vi sett hur trafiken minskat i två omgångar. Den kom tillbaka under sensommaren och minskade sedan igen. Sannolik är att efter vaccinet kommer det återgå.

Bertil Hallman och Trafikverket har under flera år uppmanat pendlare och företag att fundera på om det går att jobba mer hemma eller styra om jobbet så att resor inte behöver ske i rusningstid. Coronapandemin verkar ha agerat som en katalysator i det arbetet och kanske innebär smittan en varaktig förändring av resemönstren.

Bertil Hallman, trafikanalytiker på Trafikverket. Bild: Jerry Lövberg
Bertil Hallman, trafikanalytiker på Trafikverket. Bild: Jerry Lövberg

– Ja, vi har pratat om det länge. Men inställningen har varit rätt olika från företag till företag. Men viljan att göra det verkar ha förändrats eftersom många har sett att det funkar och som säger att det till och med kan vara effektivare.

Det finns ett antal stora händelser som påverkar trafiken i Göteborg under våren. Här är de viktigaste:

Olskrokens planskildhet påverkar tågen

I Olskroken byggs just nu ett antal järnvägsbroar och spåren dras om. Det innebär att sedan 6 april och fram till 18 juli är all tågtrafik mellan Gamlestaden och Göteborg inställd.

LÄS MER: Buller dygnet runt väntar Olskroken i påsk

Älvsborgsbron stängs delvis

För tredje året i rad stängs Älvsborgsbron delvis av under sommaren. Det görs för att kunna genomföra större underhållsarbeten av bron. Brons mittersta körfält stängs, samma sak med påfarterna från Högsboleden och Ivarsbergsmotet. Avstängningen pågår mellan 16 april och till slutet av augusti.

LÄS MER: Nu inleds broarbetena för tredje och sista gången

Hisingsbron öppnar delvis

Göteborgs nya bro mellan fastland och Hisingen öppnar för buss-, bil-, gång- och cykeltrafik 9 maj. Vid slutet av sommaren ska även spårvagnarna kunna trafikera bron.

LÄS MER: Då öppnar Göteborgs nya bro Hisingsbron

Götatunneln till hälften stängd

På grund av Västlänken pågår förstärkningsarbeten i det ena tunnelröret. Efter flera domstolsbeslut står det klart att arbetet inte får ske nattetid. Därmed drar åtgärderna ut på tiden. Först 20 augusti siktar Trafikverket på att kunna vara klara.

LÄS MER: Domen: Trafikverket får inte jobba i Götatunneln på natten

E6 Kålleredsmotet blir klart

Nu i april ska Trafikverket vara klara med att bygga om Kålleredsmotet. Det innebär bland annat en ny motorvägsbro, ny rondell, nya körfält och ny gång- och cykelbana.

Landvettervägen och Partillevägen byggs om

På väg 535 inleds arbeten nu i vår för att bygga ny gång- och cykelbana, nya passage för djur, ny rondell och bättre viltstängsel. Dessutom ska en rörtunnel bytas under vägen. Åtgärderna ska vara klara i december 2025.

LÄS MER: Kringlan löser problemen vid Kallebäcksmotet

LÄS MER: Då stänger Tingstadstunneln

FOTNOT: Flera andra arbeten pågår också sedan tidigare runt om i Göteborg. Detta urval tar sikte på de trafikprojekt som inleds eller avslutas under våren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.