Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På måndag halveras p-avgiften i Göteborg några månader framöver. Beslutet fick vd:n att avgå. Bild: Robin Aron
På måndag halveras p-avgiften i Göteborg några månader framöver. Beslutet fick vd:n att avgå. Bild: Robin Aron

Sänkta p-avgifter i Göteborg – då avgick vd:n i protest

Politikerna i Parkeringsbolagets styrelse har beslutat att från måndag halvera P-avgifterna i Göteborg under coronakrisen. Det fick Lars Björklund, tillförordnad vd, att avgå med omedelbar verkan. Han anser att beslutet är dyrt, dåligt och går emot hans personliga värderingar.
– Jag är väldigt, väldigt förvånad, säger ordföranden Margareta Broang (M).

Under ett extra styrelsemöte på torsdagen behandlade styrelsen Lars Björklunds besked och på fredagen lämnade han sitt jobb, något GT har berättat.

Beslutet att halvera p-avgifterna dagtid i Göteborg tog styrelsen som en följd av coronakrisen. Dels för att man på grund av den kollektiva smittorisken ska kunna bilpendla till jobbet utan att det blir för dyrt, dels för att stödja det lokala näringslivet och handeln som tagit stryk under krisen.

LÄS MER: P-bolagets vd sparkas

Kostar 15 miljoner

Men Lars Björklund tyckte inte att det var ett bra beslut. Av flera skäl. Till GP säger han:

– Det är ett dyrt beslut eftersom Göteborg tappar cirka 15 miljoner kronor och jag tror heller inte att en halvering av avgiften avgör om göteborgarna tar bilen eller inte, därför tror jag heller inte att beslutet får avsedd effekt, säger han och fortsätter:

– Framför allt är det ett beslut som går mot mina personliga värderingar – det går i konflikt med mitt uppdrag som vd eftersom det medför negativa effekter för staden som jag inte kan försvara. Därför väljer jag att lämna mitt uppdrag, säger Lars Björklund.

Skrev till personalen

På frågan om det är ett populistiskt beslut från politikerna svarar han:

– Det kan jag inte uttala mig om – men jag tycker att det är ett beslut som tagits i stor hast och som stressats fram. Underlaget är enligt min mening inte tillräckligt, betonar han.

Vad har du fått för reaktioner på ditt avhopp?

– Det är blandat. Chock, respekt och frågetecken, säger Björklund som på fredagen skrev ett brev till personalen och förklarade sitt resonemang.

LÄS MER: Så mycket tjänar kommunens bolagstoppar

Styrelsen var enig

Margareta Broang (M), ordförande i styrelsen, är förvånad över Lars Björklunds avhopp – och håller inte med om att beslutet skulle bygga på bristande underlag.

– Inte alls, vi har gått igenom det här noga. Dessutom är det ett politiskt enigt beslut där vi är övertygade om att vi gör något bra för göteborgarna i dessa svåra tider, säger hon och fortsätter:

– Det är också så att det är styrelsen som tar besluten och som tar ansvar för dem. Jag respekterar Lars Björklunds beslut men beklagar samtidigt att han tagit det.

En överreaktion?

– Det vill jag inte uttala mig om, men vi ville inte att han ska sluta. Det är olyckligt för personalen, säger hon.

Lars Björklund har varit tillförordnad vd i drygt tre månader och tog över efter Maria Stenström som sparkades. Ny tillförordnad vd är Christer Svärd.

Detta gäller:

Beslutet om att halvera p-avgiften i Göteborg gäller alla dagar från klockan 8 till klockan 18. Från 20 april till och med 30 juni. Totalt gäller det 11 796 parkeringsplatser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.