Sälarna i Slottsskogen har fått tillökning

Sälarna i Slottsskogen har fått tillökning. I tisdags förra veckan kom en ny kut i dammen. Det är sälarna Agnes och Dobber som blivit föräldrar.
– Vi har gått i väntans tider och i tisdags var det dags, säger Katrin Hansson, samordnare vid Slottsskogens djurpark.

ANNONS
|

Sedan 1905 har det funnits sälar i Slottsskogen och djuren är ett populärt inslag i parken. Passerande besökare stannar ofta till för att kolla på de gulliga djuren. Totalt har det funnits fem stycken i dammen, men sedan i tisdags är de sex.

Honan Agnes och hanen Dobber har blivit föräldrar.

– Vi har gått i väntans tider och i tisdags var det dags, säger Katrin Hansson, samordnare på Slottsskogens djurpark.

LÄS MER:Sälguiden har allt svårare att hitta säl i norra skärgården

LÄS MER:Nu ska sälarna jagas igen

Födseln kom inte som någon chock. Djurvårdarna hade noterat att Dobber hade varit brunstig under hösten. Katrin beskriver att det är en viktig process för djuren att få skaffa ungar.

ANNONS

– Dobber är i sina bästa år och vi såg att han var på honorna i höstas. Vi går inte in och stoppar det om det är så att vi har möjlighet att ta hand om fler sälar. Det är viktigt att djuren får sin omvårdnadstid och ta hand om en unge, det är en del av det naturliga, säger Katrin Hansson.

Katrin Hansson matar sälarna i Slottsskogen.
Katrin Hansson matar sälarna i Slottsskogen.

Sälar kan föda både i vatten och på land och det mesta tyder på att Agnes födde i dammen.

– Förmodligen har det hänt tidigt på morgonen, för vi hittade moderkakan i dammen. Allt gick bra och djuren skötte det hela själva. Vi går inte in och stör om det inte behövs, säger Katrin Hansson.

Bebisen, eller kut som det heter, har ännu inget namn och djurskötarna vet heller inte vilket kön den har.

– Agnes har väldigt starka modersinstinkter så vi kan inte kolla upp vilket kön den har ännu, så namnet får bli en fråga för framtiden. Just nu får de bo i dammen i lugn och ro under tiden kuten diar.

I fem veckor ska sälungen dia och under den tiden kommer den bo kvar i dammen. I framtiden kan den komma att flytta.

ANNONS

– Den kommer förmodligen inte bo kvar, det hänger på hur allt utvecklar sig. Men nu i början får den bo med sin mamma och växa till sig, säger Katrin Hansson.

ANNONS