Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Rusning till discgolfbanan i Slottsskogen under pandemin

Discgolf eller frisbeegolf har blivit en populär utomhusaktivitet under corona. På Slottsskogens bana blandas rutinerade spelare med nybörjare och barnfamiljer. Caroline Slobo, 27 år, är en inbiten spelare sedan två år.
– Det är lätt beroendeframkallande, säger hon.

Intresset för discgolf har växt under coronapandemin och på Slottsskogens discgolfbana samlas proffs med nybörjare och barnfamiljer under söndagen för att kasta frisbee.

Tidigt på morgonen har Caroline Slobo och hennes äldre bror tagit några rundor runt banan. Han har spelat sedan tonåren men hennes intresse väcktes först i samband med ett sommarjobb på Slottsskogens discgolfbana för två år sedan.

”Lite som vanlig golf”

LÄS MER: Guide: Här är allt du behöver veta om Göteborgs golfbanor

På söndagen är hon en av tre engagerade som står bakom disken i kiosken för att ta ut entréavgift av besökarna och hyra ut discar efter behov.

– Det är lite som i golf men här har man discar i stället för klubbor. Ska man som nybörjare hyra eller köpa en disc ska man välja en midrange, den kan man kasta långt och funkar även som en putter, säger hon.

Den disc som kallas putter används för korta kast och en annan vanligt disc kallas driver som är den tunnaste disken. Drivern klyver luften bäst men kräver mer teknik av spelaren. Jämfört med en vanlig strandfrisbee är samtliga dock betydligt tyngre.

Hård västliga vindar

Det är mitt på dagen och solen skiner men de västliga vindarna är hårda och kalla och discarna flyger inte alltid som man tänkt sig. När de ändå gör det kan det gå snett ändå – som när Mikael Stahre-Berg träffar mitt i prick men vars disc oväntat studsar ur korgen och ner på marken.

– Nämen, va?! ropar han snopet.

Han brinner för tävlingsmomenten när han och kompisen Shpend Dobra går sina rundor.

– Klart att man vill vinna över sin kompis, och när man sätter ett ess är man glad i 14 dagar, säger han.

Valde bort vanlig golf

De spelar ett par gånger i veckan och före pandemin deltog de också i tävlingar. Stahre-Berg valde bort vanlig golf för discgolfen för många år sedan.

– Reglerna är detsamma som i vanlig golf och är lika roligt men tar en tredjedel av tiden och kostar betydligt mindre, säger han.

Martina Olsson och Henrik Skoglund sitter och fikar vid banans kiosk och är nybörjare sedan ett halvår tillbaka.

– Det var några kompisar som drog med oss och det är ett härligt sätt att komma ut i säger Henrik Skoglund.

LÄS MER: Världsstjärnor till Ale för att kasta frisbee

LÄS MER: Så skapade paret Grundén sitt frisbee-paradis

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.