John Beijar med dottern Vanja 6,5 år.
John Beijar med dottern Vanja 6,5 år. Bild: PER WAHLBERG

Rockar sockor för att olika är bra

Rocka sockorna-festen i Göteborg växer för varje år. Många kom till Världskulturmuseet för att hylla olikhet och alla människors lika värde genom att ta på sig olika strumpor när årets firande av Världsdagen för Downs syndrom tjuvstartade på söndagen.

ANNONS
|

Internationella Downs Syndrom-dagen är instiftad av FN och firas den 21 mars varje år. Dagen uppmärksammas genom att man bär olika sockar/strumpor, för att visa att olika är bra.

– Ett bra sätt att prata om ett svårt ämne på ett enkelt sätt, säger Jenny Lindström Beijar, som var med och drog igång arrangemanget i Göteborg för fyra år sedan.

Svenska Downföreningen är huvudarrangör av firandet i Göteborg tillsammans med Göteborgs Downfamilj, FUB Göteborg och Studieförbundet Vuxenskolan.

Årets konferencier. Amanda Malmberg, 23 år, från Ljunghusen i Skåne är en förebild för många både med och utan diagnosen Downs syndrom. Förra året kom hon ut med boken "Mitt unga fartfyllda liv – Genom svårigheterna mot stjärnorna". Nu skriver hon på nästa bok.
Årets konferencier. Amanda Malmberg, 23 år, från Ljunghusen i Skåne är en förebild för många både med och utan diagnosen Downs syndrom. Förra året kom hon ut med boken "Mitt unga fartfyllda liv – Genom svårigheterna mot stjärnorna". Nu skriver hon på nästa bok. Bild: PER WAHLBERG

Kraft och gemenskap i nätverk

– Med många olika organisationer som hjälps åt blir kraften och gemenskapen större. Och gemenskapen betyder så mycket, säger Jenny Lindström Beijar.

Hon och maken John Beijar fick sin dotter Vanja för sex och ett halvt år sedan. Det var deras första barn och Vanja fick diagnosen Downs syndrom.

ANNONS

– Första tiden var en enda känslostorm. Vi visste inte hur det var att ha barn och inte alls vad diagnosen innebar. Vi kände oss ganska ensamma, berättar de.

De engagerade sig snabbt i de olika Down-föreningarna. Jenny har också startat en digital plattform, our normal.org.

– Det är så viktigt att få känna kraft i föräldranätverk. Vi kämpar med många frågor som skola, hälsovård, jobb och fritid.

Bild: PER WAHLBERG

Renaida – en favorit

Rocka sockorna-festen är en fest för hela familjen. Renaida Braun, även känd under artistnamnet Renaida, var årets artist och stora dragplåster.

– Jag gillar barn och att få komma nära publiken som här. Det känns jättekul att vara med i ett sådant här sammanhang, säger Renaida.

Renaida slog igenom i programmet Idol för ett par år sedan och var en av finalisterna i förra årets svenska Melodifestival. I år är hon en av artisterna i TV4:s Stjärnornas stjärna, ett liveprogram som hade premiär på lördagskvällen.

– Det händer mycket nu, på fredag släpper jag en ny singel "I like it" och jag håller också på och skriver egna låter för en EP som kommer under senvåren, berättar Renaida, som bland annat bjöd publiken på sin mellolåt "All that feel".

Fakta: Downs syndrom

• Beror på en kromosomförändring – personer med Downs syndrom har i de allra flesta fall tre exemplar av kromosom 21, och därmed alltså 47 kromosomer i cellerna i stället för 46.

• Personer med Downs syndrom har inlärningssvårigheter av varierande grad. Diagnosen innebär en ökad risk för medfött hjärtfel, hormonrubbningar och leukemi. Däremot är risken för att drabbas av vissa andra cancerformer och hjärt- kärlsjukdomar mindre hos personer med Downs syndrom.

• I Sverige har ungefär ett barn av 700-800 Downs syndrom. Sannolikheten för att barnet ska ha Downs syndrom ökar ju äldre föräldrarna är.

Källa: Svenska Downföreningen, Läkartidningen, Nationalencyklopedin, TT.

ANNONS