Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Rimfrost ställer till det i spårvagnstrafiken

Flera hållplatser är indragna och det råder förseningar på i stort sett samtliga spårvagnslinjer på grund av rimfrost. Nu tvingas Västtrafik ta den italienska spårvagnsmodellen M32 helt ur trafik.
– Det ställer till det rejält och en hel del vagnar återkallas, så räkna med stor trafikpåverkan, säger Henrik Kjellberg på Västtrafiks presstjänst.

Rimfrosten ställer till det rejält i spårvagnstrafiken i Göteborg. Flera linjer är indragna och under morgonen tog Västtrafik beslutet att kalla hem alla spårvagnar av modell M32.

– De dras tillbaka tills vidare. På grund av rimfrosten. Just den modellen hanterar det sämre än de andra modellerna, säger Henrik Kjellberg.

Ersättningsbussar kommer att kallas in, men än så länge är det oklart hur stor trafikpåverkan den indragna modellen får.

– Vi vet än så länge inte exakt vad det kommer att betyda för trafiken.

 Men det kommer att få ganska stor påverkan.

Hur många vagnar handlar det om?

– Ingen siffra i nuläget. Det är ett antal i alla fall, så det får stor påverkan på trafiken. Vi håller folk uppdaterade i vår app och på vår hemsida.

Vid 11-tiden hade Västtrafik fortfarande ingen prognos för när spårvagnstrafiken på de drabbade sträckorna ska kunna återupptas. Ersättningsbussar har satts in på vissa av sträckorna, och i en lägesrapport konstaterar Västtrafik ”Kraftiga förseningar på upp emot en timma”.

Flera hålltplatser indragna

Nattens kyla orsakade redan tidigt på morgonen stora problem för spårvagnstrafiken. Ett flertal hållplatser är helt indragna.

– Linje 1 och 5 kör inte mellan Tingvallsvägen och Östra sjukhuset, linje 6, 7 och 8 kör inte mellan Grönsakstorget och Medicinaregatan och linje 7 och 8 kör inte mellan Sahlgrenska och Kapellplatsen, förklarar Christian Blomquist.

Enligt Västtrafiks störningskoordinator är 10-15 hållplatser helt indragna, men resenärer bör räkna med förseningar på de flesta linjer.

– Man gör bäst i att hålla sig uppdaterad i appen Västtrafik To Go eller på vår hemsida, men räkna med att det är störningar i morgontrafiken.

Vid halv åttatiden meddelade Västtrafiks presstjänst att två stycken rimfrostvagnar åkt ut för att rensa ledningarna.

Vid 12.43-tiden hade samtliga stopp åtgärdats förutom det en spårvagn som fastnad utanför Sahlgrenska i riktning mot Medicinaregatan.

– Den hindra linje, 6, 7 och 8 i riktning mot Wavrinskys plats, säger Kristian Lans på Västtrafiks pressjour.

På sträckan har det satts in ersättningsbussar.

– Spårvagnen håller på att bärgas i detta nu. Förhoppningsvis rullar spårvagnstrafiken igång där strax, säger Kristian Lans.

Enligt Västtrafik kan man räkna med att förmiddagens problem kommer att påverka spårvagnstrafiken i form av förseningar och glesare trafik under hela tisdagen.

– Systemet behöver komma ikapp och det kan ta ett tag, säger Kristian Lans.

Rimfrost

Rimfrost som uppstår på kontaktledningen hindrar moderna spårvagnar från att få strömtillförsel. Städer som fortfarande kör med äldre spårvagnar drabbas inte lika hårt av detta problem.

Vid rimfrost förhindras spårvagnens strömavtagare att få tillräcklig kontakt mot kontaktledningen och det som händer då är att spårvagnens inte får tillräcklig drivström och datorerna stänger då av motorerna. En omstart av spårvagnen löser oftast detta problem och en tidsförlust uppstår.

Rimfrost som bildats på kontaktledning är den vanligaste driftstörningen orsakad av kontaktledningsproblem för spårvägen i Norrköping.

Källa: Avhandlingen ”Vinterproblematik för spårväg”, Lunds universitet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.