Abdullahi Mohamed (MP), pekade på att det finns en risk att fördomar kommer att få styra, med de otydliga skrivningar som finns i stadens uppdrag om riktlinjer mot extremism.
Abdullahi Mohamed (MP), pekade på att det finns en risk att fördomar kommer att få styra, med de otydliga skrivningar som finns i stadens uppdrag om riktlinjer mot extremism. Bild: Robin Aron

Riktlinjer mot extremism gick igenom – trots hård kritik

Med minsta möjliga marginal och flera reservationer avslutades uppdraget att ta fram nya riktlinjer mot våldsbejakande extremism och radikalisering av kommunfullmäktige. Från så vitt skilda håll som SD och V var kritiken skarp: dokumentet håller inte måttet.

ANNONS
|

Alliansen och Socialdemokraterna stod bakom att avsluta uppdraget att ta fram nya riktlinjer. Alla andra var emot och dokumentet godkändes alltså med röstsiffrorna 41-40.

Nina Miskovsky (M), kommunalråd med ansvar för frågan yrkade för att de allmänt hållna riktlinjerna – som fortfarande är ute på remiss för att kompletteras – skulle släppas igenom med orden: ”Det är viktigt att våra verktyg förbättras och att våra verksamheter använder sig av dem” och ”det är viktigt att staden som helhet visar engagemang och höjer kompetensen i frågan”.

Skarp kritik

Marina Johansson (S) fyllde på och konstaterade att ”vi har jobbat hårt i många år, men vi har gjort för lite. Vi måste bli bättre på uppföljning och kontroll och se till att vår personal inte blir utsatt för otillåten påverkan.”

ANNONS

Sedan gick kritikerna loss med full styrka.

– Förslaget är otydligt. Det står att den som har koppling till extremism inte ska få hyra lokal, hur koppling till extremism ser ut är oklart. Risken är att det kommer att styras av fördomar, sa Abdullahi Mohammed (MP).

Martin Wannholt (D) påminde om att förslaget fortfarande inte är klart, att det är ute på remiss – och sa att riktlinjerna varken är starka eller konkreta.

– Varför stressa upp ett dokument till KF innan det är färdigt? Jag förstår inte. Det är i min värld orimligt, sa han.

Fick precis JO-kritik

Bettan Andersson (V) påminde om att staden precis fått skarp kritik från JO för att man ”helt utan fakta bestämde att en person var extremist”.

Bettan Andersson (V).
Bettan Andersson (V). Bild: PETTER ARVIDSON

– Vi vill inte ha godtycklighet. Och här finns mycket som är problematiskt. Vi behöver ett rättssäkert sätt att jobba med de här viktiga frågorna, sa hon.

Jörgen Fogelklou (SD) tyckte att det var ”välkommet att fler vågar prata om problemen” med extremism.

– Men vi måste sätta tyngd bakom de fina orden. Jag litar inte på er, speciellt inte er som säger att vi gjort för lite, samtidigt som ni varit med och styrt, sa han.

Karin Pleijel (MP) konstaterade att en riktlinje måste ha effekt om den ska vara värd någonting. Hon vände sig också mot formuleringar som att man ska stoppa personer som ”kan” ha koppling till extremism.

ANNONS

– Vem ska avgöra det? Vi kan inte ha ett dokument som styrs av fördomar och rykten. Vi måste ha mer på fötterna, sa hon.

LÄS MER:Göteborg kritiseras av JO för beslut om ”Burka songs 2.0”

LÄS MER:Kopplas till extremism och hotas av stängning – nu slår förskolan Snödroppen tillbaka

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS