Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Reningsborg öppnar på nytt efter kraftiga branden

Ett halvår efter att Reningsborgs butik i Frölunda brann kraftigt kunde dörrarna äntligen öppnas igen. Kön ringlade sig lång utanför och enligt Mikael Albertsson, direktor för Reningsborg, kommer butiken nå ett nytt försäljningsrekord.
– Det är helt crazy, säger Mikael Albertsson.

Under ett halvår har Reningsborgs butik i Frölunda varit stängd. Det var i augusti förra året som en stol utanför butiken fattade eld. Elden spred sig snabbt och när räddningstjänsten kom till platsen brann det både i taket och i fasaden. I stort sett allt som fanns i butiken förstördes.

LÄS MER: Polisen: Allt talar för mordbrand

Sedan dess har lokalen både sanerats och målats om och på lördagen kunde den öppna på nytt.

– I morse var det kö långt upp i skogen, vi hade inte räknat med att det skulle bli så här galet. Vi vet redan att vi kommer slå vårt rekord, säger Mikael Albertsson.

Max 500 människor får vistas i lokalen och utanför dörrarna sträcker sig kön drygt 70 meter och runt hörnet av byggnaden. Mellan hyllorna i butiken är det fullt med kunder och i korgarna syns alla möjliga varor, från verktyg till bestick.

"En av de bästa butikerna i Göteborg"

Johanna Yew Olsson har fyllt sin korg till bredden och står och jämför två gitarrer.

– Det här är en av de bästa second hand-butikerna i Göteborg och idag har utbudet varit jättebra. Det är så roligt att de har öppnat igen nu när det har varit stängt så länge, säger hon.

Hittills har hon hittat en bok, ett tidningsställ och ett par skålar. Gitarrerna är hon inte riktigt säker på än.

– Om man inte har planerat exakt vad man ska ha så kan det bli varierat, allt från hammare till gitarrer, säger Johanna Yew Olsson.

LÄS MER: Babymärket börjar med second hand

Efter branden inledde polisen en förundersökning om mordbrand. Man misstänkte att branden var anlagd eftersom den startat i en stol utanför butiken. Några veckor senare lades förundersökningen ner i brist på bevis, enligt Mikael Albertsson.

– Man förstår inte varför det händer, varför vill någon tända eld på en verksamhet som gagnar alla människor? Men nu är det finare än någonsin och vi har kunnat samla på oss mycket fina grejer så butiken är ju bättre än någonsin, säger han.

Drygt 1500 besökare

Louise Hagvall står i en av kassorna och slår in porslin och andra ömtåliga saker i papper. Hon har varit volontär i butiken i 10 år.

– Det har varit massor med folk och det känns så bra, de är glada över att vi öppnar, säger Louise Hagvall.

I butiken finns också ett kafé med hembakt fikabröd och många lyfter fram att Reningsborg är en viktig träffpunkt.

– På onsdagarna är det en mycket trogen skara som brukar komma hit. Många tar en runda och sen avslutar de med en fika, säger Louise Hagvall.

LÄS MER: Uppsving för second hand-kedjor

Efter ett par timmar har både personal och volontärer slitit och butiken stänger för dagen, men redan på onsdag är det dags igen.

– Det har varit helt galet. Vi har räknat in över 1500 personer som har varit här idag, det är jätteroligt. Det blir mycket jobb under måndag och tisdag för att fylla upp butiken med nya grejer, säger Mikael Albertsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.