Rekordskörd med skrot hittad i kanalen – på en dag

När kommunens städbåt ”Renström” var ute på sin dagliga tur på onsdagen hittade de mer skrot än vad de fick plats med på båten.
– Det finns mer, säger Dennis Andersson som jobbar på båten om skräpsituationen i älven.

ANNONS
|

I sommar har kommunens städbåt ”Renström” städat kanalen i centrala Göteborg mer än de brukar. De har ökat städningen från tre dagar i veckan till i princip fem dagar i veckan. Anledningen är ökningen av skräp och skrot som hamnat och slängts i vattnet.

När Dennis Andersson och hans kollega Carlos Torres var ute på sin dagliga städdag på onsdagen fick de upp rekordmycket skrot på tre timmar. Det var så mycket att de inte fick plats med allt på båten. Bland annat fick upp en staketsektion, en kundvagn, en elsparkcykel och ett 15-tal vanliga cyklar. Den största mängden fick de upp i höjd med Brunnsparken.

ANNONS

– Vattnet var klart igår därför kunde vi se allt detta skräp och ta upp det, men det finns mer, säger Dennis Andersson.

LÄS MER:Kanalen är full av sparkcyklar och kundvagnar

Mest plockar de upp engångsartiklar, burkar och flaskor efter att folk har ätit och druckit klart. Men de får också ta upp cyklar, elsparkcyklar, kundvagnar, brädbitar, livbojar och stockar ur kanalen. Mest ökar antalet elsparkcyklar.

Dennis Andersson berättar att innan semestern fiskade de upp en motorcykel vid Drottningtorget.

Vad tycker du om att folk slänger i saker i vattnet?

– Man kan väl bättra sig, släng matförpackningarna, flaskorna och burkarna i papperskorgen istället. Skräpet behövs inte i kanalen, säger Dennis Andersson.

Mindre plastpåsar i kanalen

Enligt Ercan Görgülü, gruppchef på Park och natur, finns det två platser där mycket samlas. En är vid Lejontrappan, och den andra vid Radisson Blu Scandinavia Hotel.

– Är det fint väder äter folk mycket ute, då hamnar mycket matförpackningarna i vattnet. En anledning är att de slängs i vattnet, men också att folk lämnar förpackningen på marken och reser sig upp och går därifrån. Då blåser de i vattnet, säger Ercan Görgülü.

Något som däremot har minskat är plastpåsarna, och det menar han är tack vare skattehöjningen på dem.

Men nu är det snart färdigstädat för ”Renström” för säsongen. Strax tas båten upp på land och städningen sker då bara från land. Dennis Andersson menar att under tiden kommer en hel del av skräpet, tyvärr, hamna i havet och i Göta älv istället.

ANNONS
ANNONS