Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter cannabis är narkotikaklassad smärtmedicin, däribland, Tramadol, på frammarsch i Storgöteborg. Bild: Jessica Gow/TT
Efter cannabis är narkotikaklassad smärtmedicin, däribland, Tramadol, på frammarsch i Storgöteborg. Bild: Jessica Gow/TT

Rekordökning av Tramadol i Storgöteborg

På tre år har polisens beslag av tramadol ökat dramatiskt i Storgöteborg – från 3 200 tabletter till 228 000 hittills i år. Det visar färsk statistik från Spaningssektionen.
– Det är skrämmande siffror och en enorm ökning, säger utredningschefen Karin Breding.

Tramadol är ett lugnande och morfinliknade läkemedel som skrivs ut i samband med kroniska och akuta smärttillstånd och inte sällan efter operationer. Läkemedlet är starkt beroendeframkallande och narkotikaklassat i Sverige sedan 2007. Sedan dess har den illegala handeln med preparatet ökat och till skillnad från andra droger har det ett lågt pris, runt 20 kronor för en tablett.

Nu visar statistik från Spaningssektionen i Storgöteborg att beslaget av antalet tabletter ökat dramatiskt från 2015 fram till den 1 oktober i år – både i Storgöteborg och i riket som helhet. Hittills ligger alltså antalet beslagtagna tabletter i Storgöteborg på 228 000, varav 120 000 tabletter hittades av Spaningssektion i en serbisk ambulans vid årsskiftet.

– Tabletterna var avsedda för marknaden i Göteborg, säger Karin Breding.

Växande drog

De inblandade fälldes i tingsrätten för narkotikabrott och narkotikasmuggling, men domen överklagades och förhandlingar i hovrätten pågår i dagarna.

Att tramadol är en växande drog visar även statistiken för riket, 2105 beslagtogs 13 247 tabletter i landet. Motsvarande siffra den 1 oktober i år är 430 717 stycken.

Efter cannabis är i dag narkotikaklassade läkemedel, däribland tramadol, den vanligaste drogen både inom Göteborg, Sverige och Europa. Trenden när det gäller GHB, spice och spiceliknande preparat har dött ut.

– Det som oroar mig mest är att Tramadol används av unga personer som tror att detta är ofarligt för att det är ett läkemedel och därför ingen fara att ta. Det är lätt att få tag på och går att köpa via internet och lätt att gömma undan i fickan. Det luktar ingenting och är svårt för föräldrar att upptäcka, säger Karin Breding.

Tramadol används ofta tillsammans med cannabis där beslagen också har ökat markant de senaste tio åren. Generellt sett har tillgången på narkotika i Göteborg ökat samtidigt som preparaten blivit mer verkningsfulla och billigare.

Kokainet ökar

– De flesta olagliga substanserna är mycket renare nu än vad de har varit tidigare och priserna har inte varit så låga på 25 år, säger Karin Breding.

Jämfört med tio år tillbaka ligger amfetamin, heroin och opium kvar på samma nivåer i beslagsstatistiken medan exctasy, LSD och MDMA ökar något. Beslagen av de lugnande läkemedlen bensodiazepiner ökar också, men inte alls i samma utsträckning som exempelvis Tramadol.

Kokainet sticker också ut och ökar i statistiken där antalet beslagtagna gram ökade från 3 552 till 10 708 gram hittills i år. 2008 låg kokainbeslagen på 2600 gram.

– Polisens bekämpning av brottslighet på internet är fyllt av utmaningar, rent tekniskt och med en gällande lagstiftning som inte alltid hänger med. All narkotika handlar om pengar och makt och många skjutningar i Göteborg har i grunden med narkotika att göra, säger Karin Breding.

Vid en överdosering av Tramadol kan man få kramper som vid epilepsi, både om man tar för mycket och trappar av för fort.

Ingen ökning av förgiftningsfall

– Det är egentligen först vid sådana symptom som syns på utsidan som man som förälder upptäcker missbruket. Men nästan varje gång vi tar en ungdom som har tramadol har de också cannabis och det luktar. Om du som förälder känner att det är något som inte stämmer med ditt barn så har du förmodligen rätt för du känner ditt barn bäst. Om det plötsligt kommer hem en massa brev i lådan som barnen inte kan förklara finns det anledning dra öronen åt sig, säger hon.

Enligt Kai Knudsen, som är överläkare vid anestesikliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har sjukhuset inte registrerat någon ökning av förgiftningsfall av Tramadol.

– Jag vill varna för att en överdosering leda till andningssvikt och preparatet ska absolut inte användas utan recept och bara under kontrollerade former, säger han.

Fakta: Hit kan du vända dig

Mini-Maria Centrum/Väster 031-367 99 40

Mini-Maria Hisingen 031-367 93 15

Mini-Maria Nordost 031-367 92 90

Föräldraföreningen mot narkotika i Göteborg 031-128901

Socialtjänsten i den stadsdel du bor via kommunens växel 031-365 000

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.