Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Rebellerna som tolkar svensk pop

Låtarna måste sitta som en smäck. I höst firar Svenska Popkören femårsjubileum med konsert på Aftonstjärnan. På repertoaren står Laleh, Kent och Peps – och Håkan Hellström såklart.

Känner du dig som en rebell och vill sjunga pop? Så stod det i annonsen som lockade flera hundra intresserade. I dag – fem år senare – är Svenska Popkören etablerad. Tanken är att låta äldre röster tolka ung svensk musik. Medelåldern bland de runt femtio deltagarna ligger på 75 år.

- Man lär bli väldigt gammal när man sjunger i kör. Jag satsar på att bli som Britt, säger Britt-Marie Berghe, snart 72 år.

Britt Eliasson, 85, är gruppens veteran. Varje torsdag kväll tar hon sig in från Brännö till repetitionerna på Lindholmen. Under sina många år inom hemtjänsten startade hon en sång- och musikcirkel "för att peppa de gamla att sjunga".

- Det är hälsosamt att sjunga. Så bra som jag mår nu har jag aldrig mått i hela mitt liv, säger hon.

För Hans Forsman är kören lite som att bli förflyttad tillbaka till 60-talet när han hade ett garageband hemma i Borås. I kväll dricker han honungsvatten för att halsen ska hålla för ett par solon på söndag. Den ena låten är mångas favorit – Håkan Hellströms Valborg.

Hans Forsman sjunger att "i Azalea kan man inte undgå att bli kär" och rösten bär, men kören är inte riktigt med på noterna.

- Jag måste poängtera att i första versen sjunger kören absolut ingenting, säger Cajsa Román som tillsammans med Micke Isacson startade kören som de båda fortfarande är konstnärliga ledare för.

- Men det är så vackert, utbrister en av damerna.

- Ni får sjunga inombords. Det blir mer effektfullt så, säger Cajsa med ett visst eftertryck.

Seniorerna i hennes grupp är präglade på jazz och rock och kan ha lite svårt för de rakare rytmer som popen kräver. Det är också en konst att hitta texter som inte är alltför banala.

- Men när de framför en låt som Eva Dahlgrens Ung och stolt händer det något, säger Cajsa Román.

Hon berättar att det dyker upp fler och fler solister, deltagare som tar stora kliv och vågar mer och mer.

- Ibland ger sig kören hän mer än någonsin och efteråt är alla nästan lite generade. Kroppen syresätts, det blir ett slags känslornas gemenskap.

75-åriga Anita Larsson stod på Lisebergs scen redan som fyraåring, och på den vägen är det. Nu har hon vissa problem med en inflammerad ryggmuskel men har inte missat ett enda pass på fem år. Anita har flera solon, bland annat Eric Amarillos radioplåga där en rad lyder "vill du ligga med mig då om sanningen ska fram".

Den texten väckte viss debatt i gruppen, liksom Daniel Adams Rays Redo att dö. Skulle de här seniorerna verkligen kunna sjunga "jag är redo att dö för att känna att jag lever"? Efter fruktbara diskussioner enades de till sist om att de visst var lämpade att framföra just den texten, att ingen av dem vill dö men att det är en annan sak att ändå ha en viss beredskap.

Svenska Popkören är blandad i alla bemärkelser utom rent åldersmässigt. Bakom sig har de yrken som revisor, säljare, frisör, fritidschef och kock.

- Jag har haft åttio olika jobb, varit med i en proggrupp och spelat gatumusik i Ungern, säger Jan Khouback som hoppar, studsar och flyter fram över golvet i sina solon på låtar som Kom igen Lena och Kapten Röds 1.000.000 nollor.

Anders Andersson är popföreningens ordförande. Han berättar om ett framförande kören gjorde på en mässa för hundratals socialchefer. Det slutade med att publiken stod och lyste med sina mobiltelefoner som på den värsta rockkonsert.

En annan gång sjöng de i Musikhjälpens glasbur.

- Vi fick 2 000 gillanden. Folk skrev saker som att "jag vill också vara pensionär". Vi ska finnas där våra barn och barnbarn finns, på facebook, twitter och youtube.

Om det blir succé och inrop på söndag är extranumret spikat. Inger Engström och Tommy Pedersen rappar som Ison & Fille – "jag skrattar i dag kanske gråter jag sen, jag vill leva i nuet inte ångra mig sen, så jag lever i dag, i dag, i dag".

Läs också: Sjung tillsammans för hjärtats skull

Fakta: Svenska Popkören

Inspiration till Svenska Popkören fick initiativtagarna Cajsa Román och Micke Isacson från den amerikanska kören [email protected]

Projektet stöttades inledningsvis av Kultur i Väst och Sensus.

Mottot är: En ung människas text möter en äldre människas liv.

Fakta: Sjunga tillsammans

Den svenska allsången uppstod 1905. Efter upplösningen av den svensk-norska unionen tågade tiotusentals människor ut till Djurgården i Stockholm och för att muntra upp regenten Oscar II sjöng de tillsammans bland annat Kungasången och Du gamla, du fria.

I mitten på 1930-talet etablerades traditionen med allsång på Skansen.

Över en halv miljon svenskar sjunger i kör varje vecka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.