Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Paludan får komma till Göteborg

Koranbrännaren Rasmus Paludan beviljas tillstånd för ny allmän sammankomst i Göteborg.
I morgon, torsdag förmiddag, besöker han Frölunda torg.
– Vi bedömer att den platsen fungerar utifrån polistaktik, ordning och säkerhet, säger kommenderingschefen Anders Börjesson.

Senast Rasmus Paludan besökte Göteborg var i februari tidigare i år. I samband med demonstrationen i Frölunda torg uppstod oroligheter och en person omhändertogs av polis.

Nu beviljas Paludan återigen tillstånd för en allmän sammankomst. Även denna gången är platsen Frölunda torg och tillståndet gäller för i morgon, 12 maj.

– Vi bedömer att den platsen fungerar utifrån polistaktik, ordning och säkerhet. Det är vårt uppdrag att se till att det genomförs på ett säkert sätt för alla inblandade, säger kommenderingschefen Anders Börjesson.

Polisen har även gett Rasmus Paludan tillstånd att tala i Borås och i Trollhättan under samma dag. Men här har polisen gått in och bedömt att platserna som Paludan ansökte om att få tala på, däribland Kronogården i Trollhättan, inte anses vara säkra.

– Då har vi anvisat honom till en ny plats, utifrån en bedömning av ordningsläget på platserna han sökt. Där har vi pekat ut nya platser utifrån säkerhetsaspekter.

Fick avslag

Paludan har vid ett tidigare tillfälle ansökt om att få hålla en allmän sammankomst i Borås, men fick då avslag. Avslaget överklagades till förvaltningsrätten, som konstaterade att det inte funnits skäl för att vägra en allmän sammankomst.

Det är den domen polisen nu tagit hänsyn till när de beviljar torsdagens sammankomster.

– I domen hänvisas det till att polisen har möjlighet att uppställa villkor om bland annat tid och plats för demonstrationen, om det behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet. Tillstånd för allmänna sammankomster kan ges, men på andra platser än vad som står i ansökan. Eventuella justeringar bygger på vår bedömning av säkerhetsläget, säger kommenderingschefen Anders Börjesson i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Kommenderingschefen säger till GP att polisen under det pågående dygnet kommer att fokusera på att ”förbereda sig för att trygga ordning och säkerhet”. Däremot vill han inte säga hur många poliser som kommer att befinna sig på plats vid de tre sammankomsterna.

– Jag vill inte kommentera exakt hur stora resurserna är. Det är tillräckligt för att kunna hantera detta.

LÄS OCKSÅ: Oroligheter efter koranbränning i Frölunda

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.