Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Römosseskolan har blivit av med bankkontot

Föreningen bakom Römosseskolorna i Göteborg har blivit av med sin bank. Banken har sagt upp kundrelationen. Det betyder att kommunen åter kan komma att hålla inne med miljontals kronor till skolan.
– Jag kan bara beklaga det här. För i slutändan är det barnen på Römosseskolan som hamnar i en sådan här limbo, säger Axel Darvik (L).

Under månad efter månad höll grundskoleförvaltningen inne med miljontals kronor till de tre nedläggningshotade Römosseskolorna i Göteborg.

Föreningen framstegsskolan i Göteborg, som äger skolorna, hade fått sitt bankkonto fryst.

I höstas låstes kontot upp och efter politiska diskussioner började pengarna åter betalas ut, eftersom grundskoleförvaltningen och dess jurister inte ansåg sig ha några juridiska möjligheter att fortsätta hålla inne pengarna.

Föreningen bakom skolan har också bytt ut den kritiserade styrelsen, och tagit bort dess muslimska profil.

Men nu kan det åter bli aktuellt att, från kommunens sida, hålla inne pengarna. Den bank där föreningen har sitt konto har sagt upp kundrelationen. Miljoner kronor i skolpeng skulle ha betalats ut i veckan men det har inte kunnat göras.

– De är bortplockade från bankgirot nu, säger Axel Darvik (L).

– Det betyder att nu är vi i precis samma läge som i maj i fjol, då vi fick deponera 50 miljoner kronor successivt, under året.

LÄS MER: Römosseskolan byter islam mot hållbarhet och teknik

LÄS MER: Römosseskolan skrotar den muslimska inriktningen

Han säger att alternativet om pengarna inte kan betalas ut är att hålla inne pengarna, eller som senast, deponera dem hos länsstyrelsen. Det betyder i så fall att intäkterna till skolorna stryps.

Ombudet anklagar kommunen

Föreningens juridiska ombud, advokaten Dan Eliason, säger att banken sade upp kundrelationen samma dag som kommunen ringde till banken för att prata om en riskanalys kommunen gjorde.

– Banken sade att nya uppgifter kommit in, säger han.

Det var redan i november som banken berättade att de skulle säga upp kundrelationen, men föreningen har kunnat ha kvar banken och kontot fram till nu.

LÄS MER: Göteborg ska betala 50 miljoner till Römosseskolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.