Emmyly Bönfors och Centerpartiet kan komma att avgöra vilka som tar makten i Göteborg.
Emmyly Bönfors och Centerpartiet kan komma att avgöra vilka som tar makten i Göteborg. Bild: Paul Wennerholm

Rödgröna förlorar majoritet – C kan bli vågmästare

Centerpartiet ser ut att bli vågmästare i Göteborg. S, V och MP har tappat ett mandat, och för att de partierna ska få majoritet krävs det att C lämnar alliansen. Men siffrorna är fortfarande preliminära, det slutliga resultatet dröjer.
– Vi är klara under nästa vecka, säger Ulla Bäckekihl valansvarig på länsstyrelsen.

ANNONS
|

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ser inte ut att få egen majoritet i kommunfullmäktige i Göteborg. När samtliga valdistrikt är räknade ser Centerpartiet ut att bli vågmästare.

Centerpartiets gruppledare Emmyly Bönfors har tidigare sagt till GP att det viktigaste är att partiet får så stort genomslag för sin politik som möjligt, och att hon kommer prata med både Socialdemokraterna och de allianspartier C styrt tillsammans med de senaste fyra åren.

– Jag är beredd att samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna. Förstahandsvalet är alliansen i och med att vi har många frågor som vi är överens om, men samtidigt vill jag ha igenom så mycket Centerpolitik som möjligt.

ANNONS

Mycket jämnt

Det är mycket jämnt mellan blocken och ett mandat har hoppat mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Och eftersom det fortfarande bara är den preliminära rösträkningen som redovisats är det för tidigt att slå fast att det verkligen är så här det kommer att sluta.

I den slutgiltiga rösträkningen görs en andra bedömning av de röster som förklarades som ogiltiga under valnatten, så röster som inte tidigare räknats kan tillkomma. Det kan till exempel handla om att dubbla valsedlar hamnat i ett kuvert.

– Jag vet inte hur många ogiltiga röster det handlar om, men vi kommer att gå igenom alltihop och hoppas vara klara i mitten av nästa vecka, säger Ulla Bäckekihl.

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar räknar inte med att det kommer att hända så mycket förrän det finns ett slutligt valresultat. Och avsett hur det ser ut, så kan det komma att ta lite tid innan det är klart hur staden ska styras.

– Partierna är kollektiva varelser och de interna processerna i olika partier är inte alltid dagssnabba, säger han.

S vill inte kommentera

Vänsterpartiet har under en tid varit öppet med att de vill ha ett rödgrönt samarbete, men alla partier har inte varit lika tydliga. Det gör att diskussionerna partierna emellan i princip börjar från noll.

ANNONS

– Det är viktigt att det här sker på ett bra och ordnat sätt, så att vi inte upprepar tidigare misstag. Därför kan det här nog ta lite tid, säger Daniel Bernmar.

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius vill inte kommentera det nya läget. Via sin pressekreterare hälsar han att de har ”fortsatt fullt fokus på diverse samtal”.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) vill inte heller prata: ”Jag vill inte uttala mig om valresultatet eller förhandlingar i nuläget”, skriver han i ett sms.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS