Röda sten har blivit blå

Någon har målat om Göteborgsklenoden Röda sten – nu är den istället blå. Men det är inte första gången stenen byter färg, och förmodligen är den röd snart igen. – Förmodligen kommer kommunen måla om den till sin ursprungliga färg, säger Andreas Åman Morner, arkeolog vid länsstyrelsen.

ANNONS
|

Röda sten klassas som enfornlämning och är en kärklenod för Göteborgarna. Men nu har någon målat om stenen, och istället för den klassiska röda färgen har stenen fått en klarblå färg.

Detta är något som Göteborgarna inte hurrar över. I en Facebookgrupp där en bild på stenens nya färg lagts upp går kommentarsfältet varmt. Många är upprörda och besvikna över förändringen, en person skriver till exempel att man ska "måla den röd igen, annars är det ejröda sten".

Det är länsstyrelsen som ansvarar för fornlämningar i länet, men informationen om att stenen harfått en ny färg har inte nått dem än.

ANNONS

–Jag visste inte om det, jag sprang förbi där för någon dag sedan och jag tänkte inte på om den var röd eller blå, säger Andreas Åman Morner, arkeolog vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Kan vara brottsligt

Enligt svensk lagäralla fornlämningar skyddade enligt kulturmiljölagen, och då finns det ettgenerellt förbud mot att förändra eller skada objektet, enligt Andreas Åman Morner.

– Om det finns skäl att misstänka att ett fornlämningsbrotthar begåtts så är det en åtalsanmälan som gäller, vem som helst som upptäcker det kan anmäla, säger han.

I nuläget kan Andreas Åman Morner inte svara på hur man tänker åtgärda röda stens nya färg.

– Den här stenen målas ju ständigt om, manfår göra en bedömning hur allvarligt man betraktar skadan, men jag kan inte ge ett svar i nuläget. Jag har själv inte varit med om när det har anmälts tidigare, vi får fundera på vad som är en lämplig åtgärd, säger han och fortsätter:

– Förmodligen kommer kommunen måla om den till sin ursprungliga färg.

Ommålad tidigare

Det är inte första gången stenen blir ommålad. År 2009 skrev GP om när en polisanmälan gjordes för att stenen hade blivit ommålad. När GP når Henrik Zedig, som då arbetade på länsstyrelsens kulturmiljöenhet, blir han överraskad över att stenen är omålad igen.

ANNONS

– Oj, oj den är blå nu alltså, säger han.

Han arbetar inte längre med frågor kring området, men tycker att historien kring stenen är väldigt spännande.

–Det är fruktansvärt spännande, förra gången var det sjömän som anmälde det till polisen, för de använder stenen som riktmärke. De blev arga och anmälde det till polisen, sen följde vi upp det men en egen anmälan, säger Henrik Zedig.

"Stenen var jättefin"

Men anmälan lades senare ner.

– Vårt jobb är att anmäla såna här saker, men vi avgör inte om det brott, det får åklagare göra. Stenen var jättefin när den målades om senast,men man måste ha koll på vad man får göra och inte göra. Det går ju inte att måla om den när den är skyddad, säger Henrik Zedig.

ANNONS