Grannar till den lilla kyrkogården har klagat på att det kommer råttor därifrån.
Grannar till den lilla kyrkogården har klagat på att det kommer råttor därifrån. Bild: Anders Ylander

Råttlarm från Göteborgs minsta kyrkogård

Med 20 platser är Friedländerska begravningsplatsen Göteborgs minsta. Vad det däremot verkar finnas gott om på platsen är råttor. Nu har grannar larmat miljöförvaltningen som utreder frågan.
– Jag såg en som var stor som en mindre katt, säger Markus Balberg som ofta besöker området.

ANNONS
|

Friedländerska begravningsplatsen ligger inkilad intill ett skogsparti i anslutning till Blå staden i Backa. I samband med ett möte i Norra Hisingens stadsdelsnämnd i slutet av september klagade en granne på att det springer råttor från begravningsplatsen till bostadsområdet.

När GP besöker Blå staden träffar vi Markus Balberg. Han bor inte själv där, men har ofta varit i området för besök hos sin bror. Markus uppger att han har sett råttor springa mellan den intilliggande begravningsplatsen och huskropparna flera gånger.

Han måttar med händerna och visar hur stora råttorna han sett varit.

– Riktigt stora alltså. Som en mindre katt.

ANNONS

Friedländerska begravningsplatsen är med sitt tjugotal gravar Göteborgs minsta. Den är dessutom privatägd. Utöver Friedländerska finns ytterligare tre privata kyrkogårdar i Göteborg: De judiska vid Svingeln respektive Östra kyrkogården samt Fortifikationsverkets begravningsplats på Känsö.

Friedländerska är dock den enda som ägs av en privatperson.

LÄS MER:Tusentals moderna fällor ska få bukt med råttorna

"Låter jättekonstigt"

Cirka 600 meter från begravningsplatsen ligger herrgården Bäckebols gård. Under ett tjugotal år kring förra sekelskiftet ägdes den av familjen Friedländer. Det är också främst den släkten som ligger begravda på den lilla Friedländska.

I dag ägs Bäckebols gård av Carina Schramm, som köpte den för drygt tio år sedan för att inhysa sitt IT-företag. I köpet ingick även kyrkogården.

– Vi har en trädgårdsmästare som är där och klipper gräset och håller ordning, säger hon.

Men några råttor har Carina Schramm inte hört talas om.

– Nej, det låter jättekonstigt. Det finns ju inga sopor eller något sådant där.

Carina Schramm menar att råttorna lika gärna kan komma från andra verksamheter i området.

Kan vara normalt inslag

Nu ligger frågan hos miljöförvaltningen där den ännu inte hunnit handläggas. Jämte miljöförvaltningen är det kretslopp och vatten samt park- och naturförvaltningen som ansvarar för att hålla stadsråttorna i schack.

– De ärenden som rör råttförekomst som vi handlägger på miljöförvaltningen, som tillsynsmyndighet, handlar om bristande hantering av livsmedel, avfall eller liknande hos fastighetsägare eller verksamheter, skriver miljöinspektör Kajsa Sandberg i ett mejl.

ANNONS

– Om vi bedömer att det finns risk för tilldragelse av skadedjur kan vi åka ut och kontrollera platsen.

Måste man bekräfta råttors förekomst innan åtgärder sätts in?

– Vi behöver inte bekräfta råttförekomst för att ställa krav på åtgärd då vi tittar på orsaken som dragit till sig råttorna och inte råttförekomsten i sig, skriver Kajsa Sandberg.

– Ärenden som avser förekomst av enstaka råtta utomhus utan uppenbar koppling till verksamhet eller brister i avfalls- eller livsmedelshantering handlägger vi inte då vi bedömer att det är ett normalt inslag i stadsmiljön.

LÄS MER:Allt fler råttor i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS