Räddningstjänsten vädjar: Följ eldningsförbudet

Det senaste dygnet har sex bränder brutit ut i terrängen i området Storgöteborg. Nu uppmanar räddningstjänsten boende att följa eldningsförbudet som råder.
– Vi vill att man är väldigt försiktig det är så här torrt i marken, säger Thomas Andersson, stabschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS
|

I skrivande stund arbetar räddningstjänsten fortfarande med att släcka den skogsbrand som bröt ut i Agnesberg i Angered på lördagseftermiddagen. Det är den största av de sex bränder i skog och mark som räddningstjänsten i Göteborg har bekämpat det senaste dygnet, enligt Thomas Andersson.

– Vi får många larm om bränder i terräng nu. Torkan gör att marken lätt fattar eld och blåser det sprider sig branden väldigt fort, säger han.

Sedan slutet av maj har det rått eldningsförbud i området Storgöteborg. Thomas Andersson vill utfärda en uppmaning till att följa räddningstjänstens direktiv i frågan.

– Vi vill att folk följer eldningsförbudet. Vi vill att man är väldigt försiktig då det är torrt i marken, säger Thomas Andersson.

ANNONS

Läs mer: Kraftig brand i Agnesberg

Förbjudet att grilla på marken

Förbudet innebär att man inte får göra upp en eld utomhus och att man inte får grilla på marken.

– Man får grilla på platser som är avsedda för att grilla och man får grilla på ens tomt. Men man får inte grilla i terrängen, säger Thomas Andersson.

Får man grilla i engångsgrillar?

– Man får lov att använda engångsgrillar på icke-brännbart underlag som asfalt och grus, säger Thomas Andersson.

Om någon upptäcker en brand i terrängen uppmanar han denne att larma räddningstjänsten på en gång då elden kan sprida sig snabbt.

Ovanlig lång period med förbud

I sex veckor har förbudet om att elda i Storgöteborg varit konstant. Enligt Thomas Andersson är det ovanligt att eldningsförbud håller i sig en sådan lång period.

– Det har varit ett exceptionellt väder. Det har varit extremt varmt och soligt, säger han.

Förbudet är tillsvidare och omprövas varje vecka. På måndagen ska det diskuteras om förbudet ska gälla även nästa vecka. Thomas Andersson tror inte att det kommer att upphävas än.

– Då måste det komma rikligt med regn för det är extremt torrt i marken, säger han.

Enligt honom har räddningstjänsten inte någon extra beredskap på grund av brandrisken.

ANNONS

– Vi har den personal som vi har alltid har, men vi har lite jourer och vi förbereder oss genom att fylla på med utrusning, slangar och så vidare, säger Thomas Andersson.

ANNONS