Efter att ha hjälpt till under sommarens skogsbränder beviljas Räddningstjänsten Storgöteborg ersättning om närmare fem miljoner kronor för sina insatser. Här en bild från strax utanför Ljusdal.
Efter att ha hjälpt till under sommarens skogsbränder beviljas Räddningstjänsten Storgöteborg ersättning om närmare fem miljoner kronor för sina insatser. Här en bild från strax utanför Ljusdal. Bild: Mats Andersson/TT

Räddningstjänsten får miljonbelopp efter skogsbränderna

Räddningstjänsten Storgöteborg kommer att få närmare fem miljoner kronor som ersättning för sina insatser under förra sommarens omfattande skogsbränder.
– Det ser ut som ganska mycket pengar, men det har också kostat ganska mycket, säger förbundsdirektör Lars Klevensparr.

ANNONS
|

Under sommaren drabbades Sverige av de mest omfattande skogsbränderna i modern tid. I Jämtlands, Gävleborgs och Dalarnas län omfattade bränderna en yta på 25 000 hektar – att jämföra med de 14 000 hektar skog som brann i Västmanland 2014.

Situationen för de lokala räddningstjänsterna var så pass tuff att de skickade hjälpförfrågningar till kollegor i södra Sverige.

Under sommaren bistod Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) de lokala räddningstjänsterna i Sala, Hagfors, Älvdalen och Ljusdals kommuner. RSG utgjorde också ledningsstöd för Storstockholms brandförsvar.

Nu har RSG beviljats ersättning om knappt 4,8 miljoner kronor från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för sina kostnader under insatserna.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgare bekämpar skogsbränderna: "Stort och svårtillgängligt"

Ingen plusaffär

– Vi får betalt för de kostnader som vi har haft. Det handlar om personal, traktamente, restidsersättning, fordon, drivmedel, slitage, allt, säger Lars Klevensparr, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Storgöteborg och tillägger att det inte handlar om någon plusaffär.

– Det ser ut som ganska mycket pengar, men det har också kostat ganska mycket. Jag tror inte att vi tjänar något på det, vi kanske till och med går lite minus. Men i och med att att det är kommunala skattepengar är vi noga med att få tillbaka så mycket vi kan.

Hur omfattande var er insats?

– Det var under flera veckor som vi hade personal som vi dessutom avlöste efter några dygn när de var ganska slutkörda. Dessutom hade vi personal centralt inom stabsfunktion som hjälpte till att rikta insatserna klokt.

Hur vanligt är det att ni hjälper till utanför ert område?

– Det är ganska vanligt att vi gör detta. Det händer varje vecka, som på den större branden i Borås förra veckan. Men det har aldrig varit så här långa insatser och så långt borta tidigare.

Lars Klevensparr ger ett gott betyg till de som var norröver under sommaren.

– Min personal var otroligt engagerade. Nästa gång Göteborgsregionen är hårt ansatt är det skönt att veta att vi har ställt upp och att andra ställer upp för oss.

ANNONS

Drog ni några lärdomar av insatsen?

– Vi försöker ha ett offensivt förhållningssätt. Även när det gäller någon mindre gräsbrand är det bättre att skicka för många enheter och kanske backa tillbaka istället för att vara försiktigt och sedan bygga upp insatsen efterhand.

Räddningstjänsten Storgöteborg får knappt 4,8 miljoner kronor för sina insatser uppdelat efter följande underlag:

• Ljusdal 3 108 930 kronor.

• Älvdalen 1 382 429 kronor.

• Sala 157 341 kronor.

• Hagfors 140 271 kronor.

• Ledningsstöd Storstockholms brandförsvar 53 304 kronor.

ANNONS