Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Protestaktioner planeras mot Jomshofs föreläsning på JMG

Protesterna mot Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshofs gästföreläsning på JMG fortsätter. I en Facebookgrupp uppmanas folk att protestera utanför lokalen där föreläsningen äger rum under torsdagen.

Richard Jomshofs gästföreläsning är den sista i en serie med rubriken "Så tänker en partistrateg" och som hållits på JMG, institutionen för journalistik och masskommunikation, under hösten.

LÄS MER: Akademiker vill stoppa Richard Jomshofs föreläsning

Som GP berättade i förra veckan har en grupp akademiker skrivit på en namnlista för att stoppa föreläsningen. En annan grupp akademiker svarade på GP:s debattsida, med att argumentera för att universitetet måste få vara en plats där olika åsikter kommer till tals.

LÄS MER: Farligt att utesluta oliktänkande från universitetsvärlden

SD:s partisekreterare Richard Jomshof ska föreläsa på JMG under torsdagen. Nu uppmanar en grupp akademiker till protester utanför föreläsningssalen. Bild: Anders Wiklund/TT
SD:s partisekreterare Richard Jomshof ska föreläsa på JMG under torsdagen. Nu uppmanar en grupp akademiker till protester utanför föreläsningssalen. Bild: Anders Wiklund/TT

"Det är oacceptabelt"

Inför föreläsningen – som hålls under torsdagseftermiddagen – uppmanade gruppen bakom protesterna folk att samlas utanför Annedalsseminariet där föreläsningen ska äga rum.

"Vi är studenter, forskare, föreläsare och professorer från universitetet som tror på principen om jämlikhet och solidaritet, och därför tycker vi att det är oacceptabelt att den här föreläsningen äger rum på det universitet vi är en del av", skriver de i uppropet på Facebook – och uppmanar alla att komma till Annedalsseminariet vid 12.30.

I sitt upprop skriver de att de inte ser att något gott kan komma ut ur föreläsningen, som de ser som en chans för SD att bygga en "modern fasad".

Under förmiddagen hade knappt 200 personer uppgett att de skulle ansluta sig till protesterna utanför seminariet. Ytterligare närmare 500 hade markerat att de var intresserade av att komma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.