Professor riskerar avsked för bedrägeri

ANNONS
|

Kerstin Albertsson Wikland är en internationellt ansedd expert inom tillväxtforskning och har i kraft av sin person lockat många sköna forskningsmiljoner till Göteborgs universitet. Onsdagens beslut av rektor Gunnar Svedberg kan därför komma att kosta universitetet stora pengar.

Sedan 1989 har Albertsson Wikland varit föreståndare för Tillväxtcentrum vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. I höstas fråntogs hon det uppdraget efter att gång på gång ha överträtt sina befogenheter i inköpsbeslut.

Enligt universitets internutredning tycks en del av anslagen till Tillväxtcentrum ha hamnat på ställen där pengarna inte hör hemma.

* 40 000 kronor har betalats ut till ett bolag i vilket Albertsson Wikland var ensam styrelseledamot och firmatecknare. Det handlar om reseräkningar utan underlag i form av kvitton eller biljetter, vilka skulle ha gjorts flera år tidigare. Albertsson Wikland attesterade själv fakturorna vid en tidpunkt då hennes skuldsatta privata bolag var på väg att sättas i likvidation.

ANNONS

* 70 000 kronor betalades till Mannheimer Swartling advokatbyrå. Enligt universitetet var detta kostnader relaterade till professorns privata avtal med ett läkemedelsbolag. Albertsson Wikland attesterade själv dessa fakturor.

I båda fallen anser universitetet att det finns "skälig misstanke att Kerstin Albertsson Wikland gjort sig skyldig till brottslig handling, närmast förskingring".

Att en fullmaktsprofessor hotas av åtal och avsked är unikt och inget Göteborgs universitet kan besluta om på eget bevåg. Rektor måste lämna in en begäran till Statens ansvarsnämnd, som är den instans som kan överlämna ärendet till åklagare och fatta beslut om eventuellt avskedande.

Därför är det ingen slump att internutredningen gjorts av några av universitetets högsta tjänstemän - säkerhetschefen, revisionschefen, personaldirektören och universitetsjuristen, vilka i sin tur tagit hjälp av experter på arbetsrätt.

Tjänster utan upphandling

Förutom brottsmisstankarna för bedrägeri fann utredarna att Albertsson Wikland skulle ha begått en mängd andra förseelser i tjänsten. Ett urval:

* Albertsson Wikland har handlat upp konsulttjänster för många miljoner utan konkurrens. Åren 2000 till och med 2005 betalades exempelvis 2,8 miljoner kronor till professorskollegan Johan Karlberg, verksam i Hongkong. Karlberg är styrelseledamot i bolaget Growup Research AB där styrelseordföranden heter Kerstin Albertsson Wikland.

* Ytterligare 2,8 miljoner har under samma tid betalats ut till ett litet företag i Nederländerna som säljer statistiktjänster. Även detta utan upphandling.

ANNONS

* Under 2003 och 2004 attesterade Albertsson Wikland fakturor på närmare 200 000 kronor från en blomsterbutik i Mölndal. Enligt flera fakturor har Albertsson Wikland själv hämtat ut växter i butiken. Ekonomipersonal har på flera fakturor ifrågasatt syftet med inköpen och föreslagit byte till billigare leverantörer, något som Albertsson Wikland sagt nej till.

* Albertsson Wikland har struntat i att hennes chefer begränsat hennes rätt att attestera fakturor och i strid med det godkänt utbetalningar av långt större belopp.

* Hon har representerat dyrt på restaurang Sjömagasinet utan att uppge vare sig gäster eller representationens ändamål.

Slarvat med betalningar

* Hon har slarvat med betalningarna vilket lett till att universitetet drabbats av räntekostnader, inkassokrav och till och med en ansökan om betalningsföreläggande hos kronofogden.

Utredarna sammanfattar: "Kerstin Albertsson Wikland har i sin tjänst stort inflytande och det kan därför på henne ställas särskilda krav på lojalitet. Kerstin Albertsson Wikland har på ett allvarligt sätt rubbat universitetets förtroende för henne i framtiden. Detta skall inte tålas i något rättsförhållande och det är inte rimligt att ha kvar en arbetstagare som så flagrant struntar i gällande regelverk."

Varken rektor Gunnar Svedberg eller chefen för Sahlgrenska akademin, Pam Fredman, ville i går ville uttala sig om den här känsliga affären. GP lyckades inte heller nå Kerstin Albertsson Wikland för en kommentar.

ANNONS
ANNONS