Präst motsätter sig kvinnlig biskop – får tillbaka jobbet

I vintras fick en präst lämna sin post inom Göteborgs stift efter att han i en skrivelse motsatt sig kvinnliga biskopar. Beslutet överklagades och fick rätt vilket innebär att prästen nu återfår rätten till prästverksamhet.
– Vi har ett bekymmer i Svenska kyrkan att vi lever med två olika ämbetssyner. Det är ett dilemma och något som vi måste hantera, säger domprost Karin Burstrand.

ANNONS
|

I mars 2018 biskopsvigdes Susanne Rappman och blev den första kvinnliga biskopen i Göteborgs stift. I samband med att hon tillträdde framförde kyrkohistorikern och prästen Rune Imberg i en skrivelse till Göteborgs stift att Susanne Rappman "aldrig kan bli andlig ledare och biskop för oss präster som företräder den klassiska ämbetssynen" eftersom hon är kvinna.

LÄS MER: "Präst sparkas – motsätter sig kvinnliga biskopar"

Domkapitlet, den instans som sköter interna angelägenheter i Svenska kyrkan, fattade då beslut om att frånta Rune Imberg rätten att utöva ämbetet.

ANNONS

– När jag prästvigdes 1988 sa kyrkan att det är en hedervärd uppfattning att ha. Det var inte så att jag gick under radarn och lurade till mig att bli prästvigd. I dag förväntar sig kyrkan i stort att vi ska dö ut, det är inte en särskilt kristlig hållning, sade han till GP i samband med att beslutet kom.

Rune Imberg valde att överklaga ärendet och under måndagen kom överklagandenämndens beslut: Domkapitlets beslut upphävs.

Inte brutit mot sina vigningslöften

I domen står att läsa att Rune Imberg i en sammantagen bedömning inte kan anses ha brutit mot sina vigningslöften genom att uttrycka åsikter som inte är förenliga med Svenska kyrkans nu gällande ordning.

– Jag är väldigt glad för det här utfallet. Det bekräftar att jag inte har brutit mot mina prästlöften. Det känns som en form av upprättelse mot alla präster och kyrkokristna som tycker detsamma som jag, säger han och meddelar att hans uppfattning om kvinnliga biskopar inte har förändrats.

Tror du att detta kan komma att orsaka framtida osämja?

– Nja, man hade kunnat vända på det. Nu finns anledning för Rikskyrkan och stiftet att ta upp samtalet med oss. Nämnden reagerar och det är inte första gången som Domkapitlet blir fällda, det händer gång på gång. Beslutet visar att de försöker köra över en teologisk minoritet.

ANNONS

"Det är ett dilemma"

Det var domprost Karin Burstrand som höll i klubban när ärendet beslutades i Domkapitlet. Biskop Susanne Rappman sitter i vanliga fall som ordförande, men i det här fallet hade hon anmält jäv och deltog inte. Hon menar att beslutet är något som Domkapitlet får förhålla sig till.

– Överklagandenämnden har gjort sina övervägande och det är något som Domkapitlet får förhålla sig till. Vi får jobba vidare med dessa frågor genom dialog och respekt. Vi behöver prata med varandra istället för om varandra, säger Karin Burstrand.

Ser du något problem i att det finns präster som motsätter sig kvinnliga biskopar?

– Vi har ett bekymmer i Svenska kyrkan att vi lever med två olika ämbetssyner. Det är ett dilemma och något som vi måste hantera.

LÄS MER: "Nu tar Susanne Rappman över som biskop"

GP har sökt biskop Susanne Rappman, vars pressekreterare meddelat att hon inte kommenterar beslutet med hänvisning till att hon inte deltog i Domkapitlets beslut.

ANNONS