Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Pontus Båth (M) ställer inte upp i nästa val

Efter att klätt ut sig till Peter Madsen på en Halloween-fest i helgen väljer nu moderaten Pontus Båth att inte kandidera i valet 2018. Det skriver politikern i ett mejl till GP.

Efter att klätt ut sig till Peter Madsen på en Halloween-fest i helgen väljer nu moderaten Pontus Båth att inte kandidera i valet 2018. Det skriver politikern i ett mejl till GP.

Det var i lördags som Pontus Båth valde att klä ut sig till danske Peter Madsen, som misstänks ha mördat och styckat journalisten Kim Wall i augusti i år.

"Efter noga överväganden har jag valt att inte kandidera i valet 2018" skriver Pontus Båth i mejlet.

Hård kritik

Nyheten om Pontus Båths kostymval har fått stor spridning och väckt hård kritik mot Torslandapolitikern. Bland annat menade Maria Rydén, ordförande för Göteborgsmoderaterna, att det hela var "osmakligt".

– Det här visar en brist på omdöme, och det är inte klädsamt. Det här är något som mest skadar honom själv, och jag hoppas att det inte skadar förtroendet för partiet. Vi som är politiker ska vara goda förebilder, sa hon till GP.

LÄS ÄVEN: Göteborgspolitiker klädde ut sig till Peter Madsen

Pontus Båth ska nu ägna sig åt annat under en tid. 

"Efter helgens skriverier om mitt olämpliga val av Halloween-klädsel, vilket jag meddelat att jag djupt ångrar, känner jag att jag vill gå vidare och få tid att fokusera på annat en tid", skriver han i mejlet.

Anklagades för bedrägeri

Pontus Båth polisanmäldes tidigare i år av två domstolar där han har haft uppdrag som nämndeman. Misstanken gällde att han skulle ha kryddat underlaget för sin ersättning för förlorad arbetsinkomst. Förundersökningen lades sedan ned. Även den historien har spelat in i valet att inte kandidera.

"De felaktiga anklagelser om bedrägeri som riktades mot mig har också tagit energi. När Moderaterna går till val ska fokus vara på att få ordning på Sverige och Göteborg och inget annat", skriver Pontus Båth.

Ersättare i regionfullmäktige

Förutom nämndemannauppdraget har Pontus Båth också varit verksam som ersättare i regionfullmäktige. Han kommer inte ställa upp i något val nästa år, enligt Johnny Magnusson, ordförande för partiet i Västra Götaland.

– Han har dragit på sig en del kritik så det kanske är klokt at ta en paus och arbeta med föreningsverksamhet. Så får vi se om han kan återkomma. Det tycker jag är förståndigt resonerat, säger han.

I riksdagsvalet 2014 var Pontus Båth den Göteborgsmoderat som flest personröstade på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.