Hängen med björkpollen, den pollen som orsakar bland de största problemen för allergiker på våren.
Hängen med björkpollen, den pollen som orsakar bland de största problemen för allergiker på våren. Bild: Janerik Henriksson/TT

Pollenallergiker i debatt om amerikansk trädsexism

Sexism bland träd – frågan har fått pollenallergiker i USA att se rött. Teorin menar att man har valt bort honträd till förmån för hanträd, och därmed gjort tillvaron outhärdlig för pollenallergiker i amerikanska stadsmiljöer. Men frågan är om något liknande har gjorts i Göteborg?

ANNONS
|

Snuva, nästäppa, kliande och rinnande ögon och trötthet är några av symtomen på pollenallergi. Enligt uppskattningar kan en så stor andel som 30 procent av den svenska befolkningen lida av åkomman, alltså tre miljoner människor.

Men pollenallergi är långt ifrån bara ett svenskt problem. Allergin orsakas av pollen som är ett av växter och träds befruktningsorgan.

Ett större barrträd fälls i Seattleområdet i USA och lämnar ett moln av pollen bakom sig. Video: Matt's Tree Service.

Pollen hör till hanplantan (den "manliga" delen) på träd, medan till exempel frökapslar och frukt hör till honplantan (den "kvinnliga" delen). I vissa fall sitter de på olika träd och kan då delas upp i hanträd och honträd.

ANNONS

LÄS MER:Pollensäsongen redan igång i Bohuslän

I till exempel USA har detta orsakat så kallad "trädsexism".

Det är åtminstone så Tom Ogren, författare till flera böcker om trädgårdsodling, kallar fenomenet.

Han har i både böcker och intervjuer lagt fram teorin att man i många år har valt bort honträd till förmån för hanträd. De förstnämnda ska nämligen anses "skräpa ner" när frökapslar och frukter faller till marken, medan de sistnämnda bara släpper pollen.

Scientific American skriver att man redan i USDA Yearbook of Agricultures från 1949 kan läsa: "När man planterar längs med gator bör endast hanträd (male trees) väljas för att undvika obehaget från fröer.

Ogren menar därför att man har gjort tillvaron outhärdlig för pollenallergiker i amerikanska stadsmiljöer eftersom det nästan uteslutande har planterats träd som släpper pollen.

Virala tråden tog upp debatten

I år har debatten tagits upp igen, mycket tack vare en tråd på Twitter som blev viral i januari.

"Ah, människan fattar kortsiktiga beslut utan att beakta konsekvenserna IGEN och det drabbar oss alla IGEN", skriver en Twitteranvändare.

"Kvinnliga träd kan släppa frukt på trottoarer, bilar och så vidare och då bestämde något (manligt) geni att träd i stadsmiljö ska bara vara manliga i stället. Så vi kan krascha våra bilar medan vi nyser", skriver en annan.

ANNONS

"Så dessa mansträd har inte några kvinnliga vänner och de bara... ejakulerar överallt och det anses vara renare. Japp. Det låter helt rimligt", skriver en tredje.

Till slut fick trådstartaren stänga av kommentarerna, med hänvisning till troll.

LÄS MER:Pollen i luften ökar känslighet för virus

"Pollen och frö på samma planta"

Frågan är om något liknande pågår i Sverige och i Göteborg?

Nja, menar Linda Saretok, planeringsledare för träd på park- och naturförvaltningen.

Hon förklarar att (förenklat) absolut finns det vissa trädarter där hon- och hanblommorna finns på olika plantor, alltså olika träd. Inom trädgårdsplanering finns det dessutom en historia av att utesluta honplantan eftersom vissa frukter är giftiga och luktar illa.

Men det finns också trädarter där både hon- och hanblommor finns på samma planta, både pollen och frukt. Hon- och hanblomman finns då på samma träd.

– De trädarter som påverkar pollenallergiker är till exempel björk, al och hassel, säger Linda Saretok. Men de har både pollen och frö, alltså hane och hona, på samma planta. Det är inte möjligt att dela på det paketet.

Därför har hon svårt att se att man i Sverige aktivt skulle ha valt eller valt bort träd som påverkar pollenallergiker.

Däremot tar hon upp ginkgo-trädet som ett exempel där park- och naturförvaltningen skulle tänka sig för innan de väljer planta. Ginkgo sägs vara det äldsta bevarade trädet på jorden och delas upp i hane och hona.

ANNONS

– Honplantan får en frukt som luktar lite som surströmming. Det kan vi inte ha på våra gator, men det är ett fint och tåligt träd. Därför är det viktigt att vi köper in hanplantorna, säger Linda Saretok.

LÄS MER:Tre sprutstick – lösningen på pollenallergi närmar sig

ANNONS