Politisk kritik mot förvaltningens dystopiska regnfilm

Spårvagnshållplatser som fylls med vatten, glas som krossas och bilar som kör fast i det höga vattnet. En film från Göteborgs stad visar upp en dystopisk bild av Linnégatan – en bild som Patrik Höstmad (D) inte uppskattar.

ANNONS
|

Den animerade filmen är framtagen av förvaltningarna Kretslopp och vatten och stadsbyggnadskontoret för att visa vilka konsekvenser extrema skyfall kan få på staden. I filmen ses vattnet forsa längst Linnégatan. Uteserveringar spolas bort och trafikkaos uppstår när regnet öser ner.

Men Patrik Höstmad (D) tycker att filmen förenklar frågan och anspelar för mycket på katastrof och oro.

– Jag tycker inte att det är förvaltningarnas roll att med reklamknep basunera ut budskap till omgivningen, säger han.

Att frågan kring skyfallshantering är viktig är något han håller med om, men han tycker inte att den här filmen är rätt sätt att lyfta frågan. I stället borde förvaltningen enligt honom försökt få ut den här informationen på ett mer neutralt sätt. Dessutom frågar han sig vem filmen egentligen vänder sig till.

ANNONS

– När man börjar prata om kostnader uppfattar jag det som att man vänder sig åt politiskt håll och äskar större budget, säger han.

Chefen håller inte med

Att filmen skulle skapats för att få in mer pengar till förvaltningen är dock inget som Andreas Severinsson, avdelningschef på Kretslopp och vatten, håller med om.

– Det är tråkigt om det uppfattas så. Vi har gjort detta för att skapa nyfikenhet och intresse. Det handlar om att vi vill skapa lösningar för att hantera den här problematiken, säger han.

Även om den här filmen inte är baserad på några exakta uträkningar så har man försökt visa ett scenario man inte kan utesluta blir verkligt, enligt Andreas Severinsson.

– Vi behöver förbereda oss. Det är väldigt mycket som krävs när man planerar staden ur ett långsiktigt perspektiv, säger han.

Vi vet att de här kraftiga skyfallen kommer, vi vet bara inte när

Enligt honom vänder sig filmen till allt från arkitekter och exploatörer till vanliga göteborgare för att de ska få upp ögonen för vad som skulle kunna hända.

– Vi vet att de här kraftiga skyfallen kommer, vi vet bara inte när. Det är bättre att lösa problemet innan det uppstår, än att ta kostnaderna för de skador som ett kommande skyfall kan innebära, säger Andreas Severinsson.

ANNONS

Kan leda till allvarliga skador

Linnégatan är ett av de områden i Göteborg som riskerar kraftiga översvämningar vid skyfall. Det skulle kunna leda till allvarliga skador på fastigheter, översvämmade källare och en begränsad framkomlighet. Men det finns även risk för skador på samhällsviktiga anläggningar, så som sjukhus och elgeneratorer, berättar Andreas Severinsson.

– Frågan behöver uppmärksammas. Det är många aktörer som gemensamt behöver skapa lösningar som inte är på plats i dag, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS