Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Blerta Hoti, 33, ska fronta Socialdemokraterna i Göteborg i trafik- och miljöfrågor. Bild: Anders Ylander

Politisk doldis nytt kommunalråd för Socialdemokraterna

Blerta Hoti, 33, blir nytt kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg. Hon kommer bland annat att få ansvar för trafikfrågorna.
– Det känns bra att laget är komplett, säger gruppledaren Jonas Attenius.

Socialdemokraterna har haft en vakant plats i kommunstyrelsen ända sedan turbulensen i våras, då Ann-Sofie Hermansson och Shahbaz Khan lämnade sina uppdrag.

Sedan dess har Viktoria Tryggvadottir Rolka tagit plats i kommunstyrelsen och nu är det klart att det blir Blerta Hoti som fyller den sista luckan. Hon tillträder sitt nya uppdrag den 1 oktober.

– Jag fick frågan för några veckor sedan. Jag blev väldigt, väldigt överraskad. Det varit inget jag hade kunnat drömma om, men det självklart att tacka ja, säger hon.

Blerta Hoti är född i Kosovo och kom till Sverige som flykting år 1992. Hon har växt upp i Angered, varit engagerad i SSU och jobbat som ombudsman för partiet. Under fyra år jobbade hon som politisk tjänsteman i EU-parlamentet i Bryssel och nu senast kommer hon från ett jobb som sakkunnig hos försvarsminister Peter Hultqvist.

Ville hem till Göteborg

Hon säger att det både var sociala skäl och för att jobbet lockade som hon kommer tillbaka till Göteborg.

– Efter fem år utanför Göteborg så var jag ganska angelägen om att flytta hem. Jag har min familj här och jag känner att jag har mer kött på benen efter att ha jobbat som politisk tjänsteman i fem år. Jag ville tillbaka och känner att jag kan göra stor nytta.

Jonas Attenius säger att han varit imponerad av Blerta Hotis engagemang och driv sedan första gången han träffade henne. Han betecknar henne som seriös, noggrann och väl påläst.

Hennes ansvarsområden blir trafikfrågorna samt miljö- och klimatfrågor.

– Vi behöver stärka oss inom det området och forma en socialdemokratisk miljö- och klimatpolitik. Det kommer att bli en viktig fråga för henne, säger Jonas Attenius.

Trafikfrågan en utmaning

Att vara ansvarig för trafikfrågorna har under de senaste åren inneburit en utsatt roll och Blerta Hoti blir nu Socialdemokraternas tredje trafikkommunalråd på kort tid, efter Johan Nyhus och Shabaz Khan. Något hon ser som en extra utmaning.

– Jag är taggad på att jobba just med trafikfrågan. Det är angeläget att jobba med infrastruktur och jag räds inte utmaningar.

Hon har följt Göteborgspolitiken ganska noga även under sin tid i Bryssel och Stockholm och säger att hon är medveten om hur läget är.

– Det är klart att det är lättare att ta ett område där det går bra, men jag har stött på en väldig massa motgångar tidigare och är inte rädd för det.

"Politik är kött och blod"

Hon säger att en anledning till att frågan är så svår är att "förtroendevalda misslyckats med att föra fram budskapet och syftet med till exempel Västlänken".

– Det vill jag göra någonting åt. Vi medborgare ska förstå varför satsningarna görs.

Jonas Attenius lyfter fram ditt driv och engagemang. Vad tycker du själv att du har för egenskaper som gör dig till ett lämpligt kommunalråd?

– Jag har jobbat med politik på en väldigt abstrakt nivå de senaste åren. Förhandlat fram lagstiftning för 28 medlemsländer. Det har varit viktigt och tungt, men för mig är politik kött och blod, att vara en del av gräsrötterna – det har jag saknat. Jag vill inte tala för människor, jag vill vara en del av medborgarnas röst, säger hon.

FAKTA: Socialdemokraternas kommunalråd

Socialdemokraterna har sedan valet 2018 fyra kommunalråd i Göteborg.

Förutom gruppledaren Jonas Attenius är det Marina Johansson, Viktoria Tryggvadottir Rolka och Blerta Hoti (som tillträder den 1 oktober).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.