Politikerna möttes i GP:s valdebatt

Ett etniskt uppdelat Göteborg vill ingen politiker ha. När partiernas gruppledare möttes i GP:s valdebatt i Nordstan var det frågan som skapade mest känslor. Bakgrunden var Magdalena Anderssons uttalande om ”somalitowns”.
– Det är diskriminering. Den där typen av resonemang är farligt, sa Axel Darvik (L).

ANNONS
|

När integration debatterades hettade det till som mest. De två politiker som kanske är mest troliga att leda kommunen efter valet, Jonas Attenius (S) och den nuvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Axel Josefson (M), möttes i en duell. Bland annat handlade det om statsminister Magdalena Anderssons uttalande om att Sverige inte ska ha några ”somalitowns”, alltså områden där etniska grupper i hög utsträckning bor.

Jonas Attenius sa att han förstod att uttalandet kunde uppfattas negativt men höll med statsministern i sak.

– Det är en väldigt akademisk situation. Men vad var hon (Magdalena Andersson) egentligen ute efter? Det var att vi måste bo mer blandat i Göteborg. Vi ska inte tvångsförflytta någon men vi måste blanda oss mer i Göteborg.

ANNONS

Axel Josefson skakade på huvudet.

– Det känns främmande att man ska dela upp var folk ska bo utifrån etnicitet.

Liberalernas Axel Darvik gav sig in i diskussionen.

– Det är diskriminering. Den där typen av resonemang är farligt, sa han.

Det fick Jonas Attenius att ta ny sats.

– Jag vet inte vad Axel Darvik pratar om. Jag tycker inte vi ska ha några etniska enklaver. Det står jag för, sa Jonas Attenius.

Något hundratal hade samlats vid valtorgets scen i Nordstan för att följa debatten. Många stannade även till utanför för att lyssna på politikerna, till en ljudfond av barnskrik och affärernas tjutande larmbågar.

Skoldebatt och lögnanklagelser

När skolan debatterades mellan Liberalernas Axel Darvik och Feministiskt Initiativs Teysir Subhi hettade det till. Subhi, som själv arbetar som lärare, menar att för lite pengar skjutits till under den senaste mandatperioden. Den så kallade uppräkning som görs har varit så låg att skolor tvingas spara, när behovet snarare kräver mer resurser, för fler lärare och pedagoger, enligt Subhi.

– Det är fruktansvärt. Jag ser effekterna av nedskärningarna varje dag i skolan.

– Teysir står här och råljuger. Det är inte snyggt av en partiledare att göra det, sa Axel Darvik, som menade att resurser visst skjutits till.

ANNONS

Teysir Subhi kontrade med:

– Jag kan ta att du kallar mig för lögnare. Men jag tror inte att skolledarna, lärarfacken, elever och föräldrar skulle vilja bli kallade för lögnare, för de har ju stått under hela mandatperioden utanför kommunfullmäktige med stora plakat där de skriker ”stoppa nedskärningarna”.

De två partierna står långt från varandra i synen på skolan och skolans problem. För Teysir Subhi finns ett systemfel där de kommunala skolorna tvingas ta hand om de elever som blir kvar efter att friskolorna plockat russinen ur kakan.

– De kommunala skolorna blir kvar med de elever som har ett stort behov av stöd, medan friskolor väljer ut och sorterar elever, sa hon.

För Axel Darvik är en av de viktigaste knäckfrågorna när det gäller skola även en fråga som handlar om integration.

– Vi måste satsa på språket. Har du inte språket är det svårt att lyckas i något av skolans ämnen, sa han och hänvisade till den ökande andelen elever med utrikesfödda föräldrar.

ANNONS