Polisen kommer att sätta upp kameror längs hela Avenyn, uppger Kim Kanefur, projektlkedare vid polisen.
Polisen kommer att sätta upp kameror längs hela Avenyn, uppger Kim Kanefur, projektlkedare vid polisen. Bild: Arkiv/Robin Aron

Polisens satsning – kameraövervakning längs hela Avenyn

Från och med mitten av november kommer övervakningskameror att placeras ut längs med och omkring Avenyn. Kamerorna kommer inledningsvis att sitta uppe under tre månader i ett så kallat 90-dagars projekt. Syftet är att skapa en tryggare miljö och att klara upp fler brott.

ANNONS
|

Polisen Göteborg city har beslutat att sätta upp övervakningskameror på Avenyn i tre månader. Projektet inleds under andra halvan av november.

– Kamerorna ska ses som ett komplement i vår verksamhet – vi kommer fortfarande att ha hög polisnärvaro på Avenyn framöver, säger Kim Kanefur, projektlkedare vid polisen.

Längs hela gatan

Kamerornas placering kommer vara från Kungsportsavenyn 2 upp till Götaplatsen.

Syftet är förebyggande i kampen mot brottsligheten men kan också hjälpa polisen i utredningsarbetet.

– Avenyn är Göteborgs paradgata – det händer alltid saker där dygnet runt, inte minst nattetid under helgerna, säger Kim Kanefur och fortsätter:

– Med kamerorna kan vi inte bara se en händelse utan också ha möjlighet att följa en misstänkt gärningsman före och efter ett eventuellt brott. Exempelvis från vilket håll personen kom och hur avvikandet skedde, till fots, med spårvagn eller kanske med bil. Sådan information kan bli avgörande i spanings- och utredningsarbetet. Vi har också möjlighet att se om personen gör sig av med ett brottsverktyg, exempelvis en kniv, säger Kim Kanefur.

ANNONS

Läs mer: 300 poliskameror ska övervaka centrala Göteborg

Kamerorna ska sitta uppe i tre månader, därefter utvärderas projektet. Det kallas för 90-dagarsbeslut och kan fattas av lokalpolisområdet, i det här fallet city, om man anser att det finns särskild risk för allvarlig brottslighet och att syftet med kamerorna är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslighet.

Men kamerorna registrerar inte bara eventuella brottslingar – även den som inte har något ont syfte fastnar på film.

– Jag kan ha förståelse för om man reagerar på det ur integritetssynpunkt. Men när lagstiftningen ger oss den här möjligheten vore det förkastligt om vi inte tog den. Jag tror att det stora flertalet har förståelse för det och finner sig i det eftersom det ytterst handlar om rättssäkerhet, att försöka förhindra och lösa allvarliga brott. Lagstiftaren säger också att bara är polisen som har tillgång till filmmateriealet, säger Kim Kanefur.

Ökad risk för brott

Kamerorna kommer upp i en tid då polisen vet att det är extra mycket folk på Avenyn – och att risken för brott ökar.

– Vi har Lucia, julhandeln och jul-och nyårsfirande framför oss och vet av erfarenhet vad det innebär för oss. Under den tiden kommer övervakningen att vara ett mycket bra komplement i det arbetet, säger Kim Kanefur.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS