1/48

Polisens kommendering inför EU-toppmötet en framgång

Efter en lång och noggrann planering har utförandet av polisens kommendering under EU-toppmötet blivit en framgång. Nu tackar polisen göteborgarna. – Allt har gått enligt plan, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst.

Texten börjar under filmklipp och liverapportering.

Löfvens presskonferens klockan 15.30:


 

Polisens kommendering i samband med EU-toppmötet har varit framgångsrik, uppger polisen.

– Såhär långt har det gått väldigt bra, det har inte varit några stora oförutsedda händelser alls. Det har gått enligt plan, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Tommy Nyman understryker också att allmänheten hanterat händelsen bra, trots att polisen spärrat av trafiken vid vissa tillfällen. Anledningen till att insatsen varit så framgångsrik beror på lång och noggrann planering, berättar Tommy Nyman.

– Nu plockar vi ihop material och tittar på hur vi ska fortsätta i vardagen. Kommenderingen fortsätter även i morgon, men jag kan inte svara på hur mycket vi kommer att ligga kvar med personal i den stora kommenderingen. Men den uppgift vi haft nu har vi löst, säger Tommy Nyman.

Presstalespersonen vill inte kommentera exakt hur många poliser som deltagit i kommenderingen, men tidigare har man gått ut med siffran 5 000. Men bara för att Tommy Nyman inte hört talas om några incidenter än, betyder det inte att något inte inträffat, menar han.

– Det kommer väl alltid in något i efterhand, men det har inte varit något än så länge så vitt jag känner till.

Vid 20-tiden uppger polisen att alla trafikhinder på rund av EU-toppmötet är undanröjda.

"Polisen vill särskilt tacka alla göteborgare och övriga trafikanter för visad tolerans och hänsyn. Genom att följa polisens uppmaningar har ni gjort att trafikstörningarna blivit mindre än befarat", skriver polisen på sin hemsida.

Vägar stängdes av

Under fredagen stängdes flera delar av Göteborg ned med anledning av det EU-toppmötet som arrangeras i Eriksbergshallen. 

Den största störningen i Göteborgstrafiken uppstod under fredagseftermiddagen mellan 15- och 18-tiden. I samband med det meddelade Polisen att trafiken kan lamslås. 

– Det kommer bli rejält stökigt i trafiken, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Det rörde sig av huvudsakligen om att merparten av delegaterna skulle eskorteras till Landvetter flygplats. Polisen stängde då av trafikrutten Eriksberg – Älvsborgsbron – Söderleden – Landvetter.

Polisen stängde av riksväg 40, från Kallebäcksmotet fram till flygplatsen. Även av broar ovanför färdvägen, däribland E6, stängdes av. 

GP intervjuar politikerna om arbetslösheten:

Texten fortsätter efter filmklippet.

 

Syftet med avstängningarna var att delegaterna skulle få en fri färdväg till Landvetter. All anslutande trafik stängdes av längs rutten under tiden. 

Strax innan 17-tiden på fredagseftermidagen kunde polisen meddela att man började släppa på trafiken vid samtliga vägar. 

– Vi har börjat släppa på överallt och det kan gå lite trögt i början. På E6 hade vi köer ända ner till Torrekullamotet. Det kan även uppstå tillfälliga avspärrningar, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst.

Polisen uppmanade även trafikanterna att ta det lugnt i trafiken.

– Många har suttit länge i köerna och då vill man ju snabbt därifrån men vi hoppas att alla tar det lugnt så att vi slipper olyckor och nya stopp i trafiken.
– Det är bättre att komma hem sent än att inte komma hem alls.

Sammankomsten resulterade i omfattande avspärrningar runt Gothia Towers och Eriksbergshallen. Vid det senare hade polisen upprättat ett så kallat §23-område vilket innebar stora begränsningar för allmänheten i området. 

Avspärrningarna kring Korsvägen upplöstes vid 15-tiden på fredagseftermiddagen och kollektivtrafiken hade kort efter det åter kommit i gång. 

Samtidigt upphölls avspärrningarna vid Eriksberg fram tills 18-tiden. 

Trafiksituationen var under större delen av fredagen relativt okaotisk. 

– Allt flyter på som planerat, sade Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i Väst under förmiddagen. 

Förmiddagens sändning:

Se GP:s sändning från fredagsmorgonen i spelaren här ovanför.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.