Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen varnar för kraftig anstormning till passcentralerna. Bild: Henrik Montgomery/TT
Polisen varnar för kraftig anstormning till passcentralerna. Bild: Henrik Montgomery/TT

Polisen räknar med stor anstormning till passexpeditionerna

I takt med att vaccinationen rullar på ansöker fler om passförnyelse. Polisen räknar därför med en flaskhals vad gäller ansökningarna och ber om framförhållning.

I skrivande stund är 8,7 procent av befolkningen fullt vaccinerad och till halvårsskiftet väntas hela den vuxna befolkningen ha erbjudits vaccin. Det gör att utsikterna för resor utomlands på semestern ljusnar. Därför väntar sig polisen att antalet passansökningar riskerar att överskrida kapaciteten.

– Det gäller att ansöka om förnyelse innan passet har gått ut så att man inte står där med ett ogiltigt pass, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson i region Väst.

LÄS MER: Malta betalar turister för att besöka landet

Kan öka kapaciteten

Något som ytterligare försvårar situationen är polisens egna anpassningar till följd av coronapandemin. Exempelvis har polisen färre utlämningsfönster för att på så vis förhindra trängsel. En lösning enligt Fuxborg skulle kunna vara att ha dessa i andra lokaler där man kan utfärda passen istället.

– Det är ju flera företag som inte har sina anställda på plats. Därför ser vi över alternativet att använda oss av deras lokaler för passrelaterade tjänster.

Är det ändå fullbokat på alla passcentraler får man i värsta fall bege sig till en annan ort i regionen där trycket inte är lika högt. Men Fuxborg poängterar att man ändå snarast bör se över sitt eventuella behov att förnya passet

– Det hade varit tråkigt om den efterlängtade Greklandsresan föll på en sådan detalj, säger Thomas Fuxborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.